MVK möter Maths Elfvendal

MVK intervjuar

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Imorgon smäller det äntligen!
Klockan 14.00 spelar Sverige sin VM-premiär mot Sydkorea. Under VM kommer den som vaktar det svenska målet att behöva storspela för att detta ska bli en sommar att minnas. Den som ska se till att målvakternas form pekar uppåt är målvaktstränaren Maths Elfvendal. Målvaktskanalen fick en intervju med Elfvendal inför morgondagens premiär.

Hur är läget hos målvakterna i landslaget?
– Mycket bra, de är såklart väldigt fokuserade och alla bidrar verkligen till en bra träningsmiljö. De ska ha stort beröm alla tre för det, säger Elfvendal.

Tidigare i våras skadade Robin Olsen sin axel och var borta i ett par månader. Det gjorde många svenskar nervösa inför mästerskapet i Ryssland. Elfvendal lugnar ner den som oroar sig på frågan hur Olsens form är:
– Den är bra, han har stått en match i FC Köpenhamn och två med oss i landslaget. Han visade i matcherna och även på träningarna att han är tillbaka på 100%.

Robin Olsen i träning med landslaget. Foto: Bildbyrån

Hur är statusen med de andra målvakterna?
– Både Kristoffer Nordfeldt och Karl-Johan Johnsson tränar på och som jag sade innan så ger de verkligen 100% samt bidrar till en utvecklande miljö som hela gruppen och landslaget mår bra av, berättar målvaktstränaren.

Hur mycket är du med och påverkar vem som ska starta?
– Ganska lite, det är ett beslut för Janne Andersson. Men självklart så rådfrågar han mig i frågan om trupp- och laguttagningar.

***

Maths Elfvendal är väldigt ung för att redan vara målvaktstränare i A-landslaget, samt IFK Norrköping i Allsvenskan. Han är idag bara 31 år och var ännu yngre när han kom till Peking. Men han startade inte karriären som målvakt när han var ung.
– Jag spelade som yttermittfältare när jag var ung, däremot var jag bättre som målvakt och tog beslutet att satsa på den positionen i samband med Elitpojklägret.

Redan i A-landslaget som så ung, hur ser du hittills på din målvaktstränarkarriär?
– Jag är mycket tacksam för att få arbeta heltid med något jag verkligen stimuleras av. Att då också få representera sitt land är – i mina ögon – det finaste uppdraget man kan ha, säger Elfvendal.

Varför har du valt att vara keeper coach?
– Främst för att jag tycker det är det roligaste man kan göra, både målvaktsspelet i sig men också det sociala runt omkring fotbollen.

Det är inte bara Maths som har varit målvaktstränare i släkten Elfvendal, utan även hans far. Pehr-Olof Elfvendal var målvaktstränare i både U21-landslaget och i GIF Sundsvall. Pehr-Olof har inspirerat sin son mycket.
– Han har självklart betytt väldigt mycket. Mer än jag först trott då det var han som skapade mitt intresse för fotboll och tränaryrket men också den kunskapen han förmedlat genom åren.

Har du några andra målvaktstränar-förebilder än din far?
– Det är många, men mest har Javi Garcia betytt. Jag mötte honom första gången 2014 och vi har därefter hållit kontakten. Han skulle besöka vårt pre-camp innan VM men skrev på för Arsenal dagarna innan så nu får jag hälsa på honom igen i december istället.

***

Vilka andra målvakter i världen gillar du?
– David De Gea och Marc-Andre Ter Stegen främst. Men även Bernd Leno, Oliver Baumann och Andre Onana har inslag i sitt spel som jag gillar, säger Maths Elfvendal.

Andre Onana i sitt klubblag Ajax. Foto: Bildbyrån

Hur är din stil som målvaktstränare? Videoanalyser, verbal, taktisk osv. 
– Min stil är att jag försöker vara så väl förberedd som möjlig. Jag tycker att min roll är att skapa de bästa möjligheterna för målvakterna att prestera, exakt hur det går till är till viss del upp till målvakterna själva. Sen tror jag att du måste kunna variera och ha allt av det du nämner, frågan är när man ska använda vad. Men att vara maximalt förberedd är en nyckel, berättar han.

Hur går det för Sverige & vilka vinner VM?
– Det är svårt att säga, men vi är väl förberedda och kommer ge allt vi har för att prestera så bra som möjligt.
Jag tror Tyskland vinner, avslutar Maths Elfvendal.

Målvaktskanalen tackar så mycket för att du tog dig tid och önskar er ett stort lycka till under VM.

Daniel Angergård

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*