Tomrummet efter VM

ALVBÅGES BLOGG:
18/7 2018

VM är slut för denna gången. Det är ett tomrum nu som finns i ens liv. 
Jag satt i min hyrbil idag på Cypern påväg hem efter att ha handlat en kasse med prylar ifrån en lokal butik här och fick en skön tanke. “Åh, vad gött d ska bli med fotboll på tvn ikväll”. Min hjärna trodde för en sekund att det fortfarande var VM tider men jag kom på lika fort att det inte stämde. Den sköna tanken byttes snabbt ut mot en besvikelse och det fick bli en film istället för fotboll.
Jag är en stor filmnörd så det gjorde inte så mycket men ändå……tanken jag fick att det var ännu en skön landskampsafton var go. Uruguay mot Egypten eller något i den stilen. En match man aldrig annars skulle kikat på om det inte var VM.

Men nu är det över och det är bara att vänja sig.
Hugo Lloris är världsmästare och det är 20 år sen Frankrike vann ett VM senast. Då med VM historiens kanske bästa lag genom alla tider.
Ojojoj vad jag som 16 åring älskade Frankrikes lag ifrån 1998. Barthez i målet var en sån där underbar karaktär som det knappt finns någon kvar av idag. En personifiering av det där “galna” som folk säger att vi målvakter är. Han var före sin tid på något sätt. Liten till växten och snabb som en blixt och fantastisk med fötterna och det viktigaste av allt….han hade en personlighet och han var en vinnare.

Jag älskar just det, att man sticker ut lite. Han var och är fortfarande en av dom absolut största målvaktsprofilerna genom alla tider. Jag måste säga att han var en mycket mer spännande målvakt än dagens Franska keeper, Lloris.

2018 och 1998

Barthez och Lloris har dock en sak gemensamt. Det är att båda två ibland i sina karriärer gjort enorma och spektakulära misstag, missar som bara kommer som en blixt ifrån klar himmel. Annars är dom relativt olika varandra. Alla gör vi misstag, alla målvakter men Barthez och Lloris misstag är på något vis i en egen klass för sig. Detta är skrivet med all respekt och kärlek såklart. Jag tror ni förstår vad jag tänker på. Lloris gör en rätt stor en i VM finalen där han helt plötsligt vill dribbla som siste man. Ett intressant val kan man säga……i en VM final. Hahaha ändå gott å se att han vågar.

Barthez var en som jag sa blixtsnabb keeper som hade en enorm tro på sig själv och ett självförtroende och ett ego som smittade av sig. Jag tror att Barthez trodde så hårt på att han själv var världens bästa målvakt så att tillslut alla andra i hans omgivning gick på det och trodde det samma!

Lloris är en fantastisk product utan den Franska skolan. Supertalangen som alla älskat och som redan som riktigt ung utlovades en lysande karriär. Ordinarie i Lyon redan i tonåren och att Lloris skulle bli en världsmålvakt det visste alla. Han är så vacker i sin spelstil att se på. Han ser fjäderlätt ut på fötterna och fullkomligt flyger när han kastar sig efter bollen. Han kan göra dom mest vackra och spektakulära räddningarna man kan se.

Två helt olika keepers men numera två historiska världsmästare ifrån två helt olika generationer!

Jag gillar fortfarande Frankrikes 98 lag mer än 2018 versionen. Thuram, Petit, Zidane, Henry osv…..vilka fantastiska spelare! Jag älskade(älskar) dom!
Samtidigt så är det svårt att inte tycka om fantastiska personligheter som Griezmann, Pogba och Mbappé ! Wow vilken fantastisk trio. Där har ni tre olika personligheter men som har en fantastisk egenskap som jag älskar!

Man ser på dom att dom ÄLSKAR FOTBOLL! Det är nog den viktigaste egenskapen man kan ha som fotbollsspelare. Just den glöden och glädjen i en ögon! Passionen som skapar framgång genom glädje till spelet. Härligt att se!

************

Till sist: Det bästa med VM tycker jag var Kasper Schmeichels passion och vinnarinstinkt! Enormt avsittande attityd, med det så menar jag att när jag ser Kasper så vill jag bara ut och träna och spela! Träna hårt och vinna matcher. En fantastisk kille och keeper.

Glöden och passionen ifrån Egyptens 45 åriga keeper El Haddary tycker jag också var fantastiskt roligt att se!

Jag måste också lyfta fram en keeper som jag egentligen aldrig har gillat. Eller förstå mig rätt nu.
Jag tycker att han är så sjukt stabil och duktig att han blir tråkig. Så jämn och så lugn och så perfekt så att han blir trist. Jag vill ha det där “Barthez-tokiga” och Schmeichels glöd hos en keeper. Men Belgiens Courtois är bara en maskin. Ser alltid lika lugn ut och rör sällan en min i målet. Han är bara överjävligt bra och räddar bollar. Det är såklart den bästa egenskapen man kan ha men han är tråkig. Jag tycker det. Jag ska dock säga att jag tycker det är rätt att han fick Adidas Golden Glove Award som VM slutspelets bästa keeper. Han var stabilast och helt enkelt bäst. Även om han är “tråkig” så är han fantastisk. Grattis till dig Thibaut. Att han när som helst kommer att skriva på för världens största klubb, Real Madrid säger väl ganska mycket det också……ojojoj. Spännande om Keylor Navas hade bytt och gått till Chelsea! Det hade varit kul att se, Navas i Premier League, wow. Man kan ju hoppas att klubbarna bara byter keepers.

“Tråkigt bra ” 😉

Dagens Ps.
Det har snackats mycket om dom svenska tv kanalernas VM studios. SVT vs TV4. Jag vill bara säga att jag tycket båda två varit mycket bra. Jag vill lyfta fram två namn. Först och främst Johanna Frändén som alltid, då menar jag alltid är bra! Kvalité på den tjejen, så duktig och kunnig!
Sen för mig finns det ingen lika bra i “fotbollsTVSverige” som Alec Axén. Fan va skön, bra och rak och ärlig han är. Älskar den mannen!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*