Janne Åblack förtjänar mer!

Alvbåge bloggar om OBLAK

John Alvbåges blogg
16 Sept 2018:

Janne Åblack….det låter som en gammal Svensk lastbilschaufför 😉 Men om han vore Svensk så hade han nog kallats för Janne. Nu är han ifrån Slovenien med strax över 2 miljoner invånare och inte Svensk så han lär inte svara om man säger Janne till honom.

Sloveniens och Atletico Madrids 25 åriga monster till målvakt, Jan Oblak vill jag här skriva lite om för han förtjänar mer beröm än vad han får men troligtvis trivs han alldeles utmärkt med sin tillvaro ändå känns det som, låt mig utveckla detta lite mer i min text här. 

Jag känner såklart inte killen överhuvudtaget så Janne ska han absolut inte kallas för.  Men jag känner han så pass som målvakt att jag vet att han tillhör världens absolut bästa målvakter!

Jag ORKAR inte ranka och hålla på och göra topplistor om vilka som är bäst osv. Man blir så trött på allt sånt! ujujujuj

Därför blir jag alltid lika trött när man som elitfotbollsspelare får dessa lappar efter säsongen ifrån Internationella Spelarföreningen FIFPRO där man ska skriva upp årets bästa startelva.

Så tröttsamt men det är väl på något vis underhållande för folk att läsa vad vet jag?

Det jag vet är att spelare skriver ner och det man har på näthinnan skrivs ner eller om man har en personlig favorit så kommer den med och det man vet är att 95% av alla utespelare inte vet hur man bedömer en keeper. Så är det 🙂

Det absolut tydligaste beviset på det fick man i år då Jan Oblak INTE är med ibland 5 “bästa” målvakterna ifrån 2017/2018.

Skrattretande.

Jag vet att han inte var med i VM och att hans Atletico inte vann Spanska ligan eller Champions League. Jag vet också att han inte spelar lika publikfriande med fötterna som vissa andra keepers eller gör dom “snyggaste” räddningarna.
Men tänk då på att han är ifrån lilla Slovenien som aldrig ens varit nära att kvala in till varken VM eller EM. Att hans Atletico är ett etablerat topplag i världens bästa liga, bakom Barca och Real så är alltid Atletico!
Ett lag som är bättre än exempelvis Chelsea som Courtois spelade i 2017/2018 eller bättre än Man United där De Gea spelar som exempel. Så att skylla hans frånvaro ifrån FifPro-top 5-listan på att Slovenien inte är bra nog eller att Atletico inte är bra nog är struntprat.

Oblak är solid och fantastisk, en gammal klassisk “shot stopper” !
Han gör det han ska som ett berg! Han är solid som sten, ett monster.

Han vann dock Europa League, det är inte Champions League men iallafall en stor titel!
Courtois till exempel vann inte en enda titel….en fin personlig titel fick han som VMs bästa i ett Belgien som inte ens tog medalj i VM…..säger bara det. Courtois är grym (!) , förstå mig rätt nu men att vara grym under ett VM som varar i en månad är inte samma sak som ett helt år som Oblak.

All respekt till dom 5 fantastiska målvakterna som var ibland dom 5 “bästa”. Det är Buffon, TerStegen, Courtois, Keylor och DeGea som är dom 5 “bästa”.
Vem som ska bort vet jag inte riktigt men jag vet att Jan Oblak tillhör dom absolut bästa i världen, han ska GIVETVIS vara med på en top5 lista men att han inte är med på en lista som spelare själva tagit ut gör mig lite som sagt besviken.

Statistiskt så krossar han alla, 22 nollor i La Liga förra säsongen på 37 matcher är galet stabilt!
Det var han nummer 1 på i “clean sheets-listan” före Ter-Stegen på 19 s nollor på 37 matcher. Keylor Navas på 7 nollor(!) på 27 matcher. Båda med på FIFPROs lista före Oblak……..lägg där till att Oblak har haft mest nollor i La Liga varje säsong sen säsongen 2015/2016.

***

Jag fullkomligt älskar det att han också tackat “nej” till Chelsea och hade troligtvis varit världens dyraste målvakt genom alla tider om han tackat ja till den dealen. Istället så värvade Chelsea Kepa, som ni alla vet.

Jan Oblak söker inte rampljuset, han bara är kvalité rakt igenom!

Man måste bara älska det. Han är inte med på topplistor som dessa just pga av att han är lite “anonym”. han spelar inte i världens största lag, även om det är ett av världens absolut bästa lag. Atletico är i skuggan av Barca och Real och nästan alla Premier League lag får mer tv tid pga av att Premier League är den liga som är rikast och störst ute i världen. Inte den bästa men den som har flest tittare.

Janne Åblack förtjänar mer uppmärksamhet men jag tror inte han själv bryr sig. Han är lugn och harmonisk och har bara en sak i sina tankar. Det är inte att jaga nya följare på Instagram eller få dom största rubrikerna. Janne Åblack vill bara ta nästa skott och vinna nästa match!

Vilken hjälte!
Jan….du är grym och förtjänar mer än vad alla “dumma” utespelare vet 🙂

Saken är att 25.000 professionella spelare har röstat, spelare ifrån 65 olika länder. Man säger att var 15e spelare är keeper, vilket skulle betyda att ca 1666 av dessa 25.000 skulle vara målvakter. Resten är utespelare och dom vet fan inte bättre 😉

Bara fakta 🙂

Har jag rätt eller fel? (jag vet att jag har rätt, hahahaha;)

Dagens PS: Kepa må va omskriven och ifrågasatt …dvs är han (eller någon människa) värd över 800 miljoner kronor? Skit samma i summan, Chelsea är obesegrade i Premier League efter 5 omgångar! Starkt Kepa!!!

Livet på Cypern då? Jo, det är sjukt bra och jag trots mycket bra i min nya klubb Salamina. Väntar på min chans i ligan men vi har bara spelat 2 matcher. Vi är obesegrade efter 2 omgångar, en vinst och en oavgjord, fint!
Jag spelade mina första 90 min sen November förra året !!!!!!!! under landslagsuppehållet, det var sjukt kul och efterlängtat! Komedi att så många skador satt käppar i hjulet under senaste året men nu jävlar känns det riktigt bra i kroppen 🙂 (peppar peppar) !
Ha det gott sålänge gott folk!/JOHN

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*