Domen mot Joshua Wicks fastställd

JOSHUA WICKS FALLET

foto: Bildbyrån

Målvaktskanalen har följt Joshua Wicks fall sen nyheten kom som en chock för målvaktsvärlden. Joshua har fått sitt straff nu och döms till ett års avstängning och är därmed spelklar igen lagom till nästa säsong. Vi på Målvaktskanalen har här lånat text ifrån Uppsala Nya Tidning.

Det var i premiären mot Hammarby som Sirius målvakt Josh Wicks testades positivt med spår av kokain i kroppen. Wicks stängdes av under utredning av Riksidrottsförbundet och domen har flera gånger skjutits upp. Nu har dock Siriusmålvakten fått sitt straff och det blir ett års avstängning fram till den 17 april 2019 för målvakten. Domen kan dock överklagas i några dagar till.

– Domen har inte vunnit laga kraft än och vi vet ännu inte om någon av parterna kommer att överklaga, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom.

Wicks har fortsatt kontrakt med Sirius, ett kontrakt som gäller över nästa säsong också. Sirius har tidigare sagt att man har för avsikt att bryta kontraktet med sin målvakt.

– Om det blir som det står i beslutet så är det en avstängningstid till den 17 april 2019. Vi har sagt att vi inte ger några uttalanden eller kommenterar innan domen vunnit laga kraft. Vi tar ett ställningstagande när vi vet hur det blir, säger Sjöblom.

UNT har varit i kontakt med Josh Wicks som valde att lägga på luren.

***

UNT har i flera omgångar skrivit om turerna kring Sirius avstängde målvakt Josh Wicks som i början av säsongen fastnade i en dopningskontroll med spår av nedbrytningsprodukter från kokain i kroppen. Trots att utgångspunkten vad gäller just kokain är fyra enligt reglementet så stannar alltså målvaktens straff på ett år, vilket gör honom spelklar till nästa säsong.

– Jag kan inte kommentera själva domen innan den vunnit laga kraft, men om man tittar till reglerna så är utgångspunkten fyra år då det är en grov dopningsförseelse. Sedan kan idrottsutövaren komma ner till två år om han kan visa att bruket inte varit avsett att höga prestationsförmågan, det är lite speciellt med substanser som kokain och cannabis till exempel. Om substansen inte har kommit in i kroppen i direkt anslutning till idrottsutövande så ska det vara två år säger reglerna, säger Tommy Forsgren, utredare vid Svensk Antidoping.

Men Wicks får bara ett år?

– Det handlar om i vilken grad som idrottsutövaren varit oaktsam och nämnden menar på att Wicks har den lägsta graden av oaktsamhet och det är därför han får lägsta möjliga straff, säger Forsgren.

Beslutet fastställdes för en vecka sedan och kommer att publiceras på Svensk Antidopings hemsida inom de närmsta dagarna. Parterna har 21 dagar på sig att överklaga varav två veckor återstår. En sådan överklagan går i det fallet till Riksidrottsnämnden.

***

MVK anser att det är ett allvarligt fel som Joshua Wicks har begått, snarare ett brott. Droger är aldrig okay! Aldrig och MVK tar såklart avstånd men vi tänker också på människan Joshua i detta fallet och tänker på honom. Med en sådan substans i kroppen så måste det bero på någon slags problem hos människan och det är honom vi tänker på i detta fallet. Han är en målvakt och människa som vi alla andra och därför hoppas vi på Joshuas bästa att han blir drogfri och får tillbaka sitt liv på allra bästa sätt. Det finns alltid en bakrund till ett “problem” ett “varför”, det är Joshuas egna historia vi skulle vilja höra. Hittills har Josh helt varit tyst och vi har också ställt frågan om han vill tala med oss men han då inte fick uttala sig i frågan ens även om han ville. Nu har vi sett på Joshuas Instagram att han verkar skriva på en bok, den eventuella boken skulle man helt klart vilja läsa.
Skulle Josh komma tillbaka till fotbollen igen så vore det såklart roligt, om inte så är såklart livet och hälsan det allra viktigaste som finns.
Get well and never give up Josh!

SENASTE NYTT

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*