Christoffer Källqvist slutar efter säsongen: Jag är otroligt tacksam och stolt

ALLSVENSK LEGEND

Vi vill hylla en Svensk Målvaktslegend som nu beslutat sig för att lägga handskarna på hyllan efter säsongen, Christoffer Källqvist.
Vi har här tagit(lånat) en intervju ifrån BK Häckens hemsida men först vill MVK själva säga det att Christoffer Källqvist är en stor Svensk Målvaktsprofil som dom senaste åren med framförallt skador och Peter Abrahamssons intåg i laget har gjort att Allsvenskan har varit en Målvaktsprofil fattigare. Krickan som han kallas var en pionjär på olika sätt, bland annat så var han kanske den målvakten som i Allsvenskan började spela på ett “kallt” sätt med fötterna. Förutom hans fina målvaktsageranden så var Krickan säkert 10 år före dagens “moderna spel” där man bakifrån skall bygga upp ett anfall spel via målvakten. Krickan började med detta långt före alla andra, mycket tack vare hans uppfostran i BK Häckens framgångsrika 83or.

På seniornivå under uppväxten så fortsatte Krickan med den spelstilen tills han nu slutar. Lugn och fin med fötterna. Flera år sen bak i tiden då va det en tid då man kanske inte tänkte på det målvaktsspelet, då ansågs ett målvaktsspel på det sättet med fötterna som ganska så naivt och “dumt” i bland, men det var främst för att resten av laget inte var lika “kalla” som målvakten, Krickan i detta fallet.
Idag är det annorlunda här i Norden och Sverige, fler och fler vill spela upp bakifrån likt Krickan redan ville göra för minst 10 år sen. Faktum är att hade Krickan kommit fram idag som han gjorde i början av 2000talet, dvs med den talangen, kunskapen och spelstilen så hade han blivit såld för stora pengar utomlands, absolut.
Krickan en pionjär!

En stor målvaktsprofil är han också på det sättet för hans stil, han är en målvakt med en egen tydlig stil vilket uppskattas. Vi minns att han länge spelade med långbyxor och eftersom han är lång och stor till växten med sitt lysande röda hår så stack han ut ifrån mängden som en ung orädd målvakt som dök upp i Häckens A-lag i början av 2000-talet. Dom fina fötterna har vi redan berömt men det vore respektlöst att bara tala om hans spel med fötterna. Hans förmåga att rädda skott och plocka inlägg och kommunicera med sin backlinje är andra stora förmågor som vi måste lyfta fram. Som sagt, en stor målvaktsprofil som om han hade varit tysk, Italienare eller spanjor eller engelsman tillexempel och haft samma karriär men i dom länderna då skulle han varit en av dom allra största i dom ligorna. Nu tyvärr så blir det inte lika stor uppmärksamhet då Krickan dels varit skadad från och till och inte spelat dom senaste säsongerna men främst också för att han spelat i BK Häcken som kanske inte är den klubben som det skrivs mest om i Svenska tidningar etc. Vad vi på MVK menar är att det ska inte behöva vara så. Krickan tillhör en av dom stora och ska hyllas där efter.
Tack för allt Krickan!

Folk minns Krickans kyliga tunnel på Mjällbys Markus Ekenberg men det var bara en incident av många ifrån Krickan. I detta fallet lite väl iskallt och nu i efterhand när tunneln gick igenom, genialt men såklart en balansgång som den gången gick bra. Vi på MVK minns så mycket mer än det såklart. Vem minns inte matchen på Örjans Vall i 2015 då Krickan tog 2 straffar i en och samma match, som exempel…!
Krickan lämnar Häckens A-trupp som spelare efter säsongen och lämnar då ett stort tomrum efter sig. Krickan tillhör också en utrotningshotad art, dvs han är en spelare som under hela sin karriär tillhört samma förening. Sen 5 års ålder så har Krickan tillhört BK Häcken!
Otroligt imponerande och det är respekt !
Trots anbud ifrån andra lag och ligor genom åren så har han varit kvar. Vi kan bara ställa oss i hyllningskören till en av 2000-talets stora Målvaktsprofiler på Svensk Elitnivå, Kristoffer Källqvist vi önskar dig all lycka till i framtiden!

Foto ifrån 2001-05-17 Fotboll, Allsvenskan: Christoffer KäŠllqvist. Foto: Bildbyrån

***

Här följer BK Häckens egna intervju med Krickan, tagen ifrån Häckens hemsida (bkhacken.se):

Han har funnits i föreningen under hela sina långa karriär och spelat tredje flest matcher i Häckentröjan. Han var med när Bollklubben avancerade till Allsvenskan, när laget nådde en allsvensk andraplats och när cupguldet säkrades. Nu lägger Christoffer Källqvist elithandskarna på hyllan och kan se tillbaka på en stolt tid i BK Häcken.
– Den här föreningen har på något sätt definierat hela mig, säger Krickan.

Christoffer Källqvist har tillbringat hela sitt liv på Hisingen och hela sin fotbollskarriär i BK Häcken. Den 35-åriga målvakten har snart gjort 18 säsonger i a-laget. Med sina 474 matcher ses han som en av klubbens stora ikoner.

Krickan var med när klubben tog steget upp till Allsvenskan 2008, ett minne som ligger honom varmt om hjärtat. Han har dessutom en allsvensk andra plats (2012) och ett cupguld (2016) på meritlistan.
– Den här klubben betyder otroligt mycket för mig. Det är stora ord att använda men den här föreningen har på något sätt definierat hela mig. Ända från knattetiden och genom alla satsningar vi gjort längst vägen.

Den här säsongen har Krickan tränat med a-laget och funnits med som tredjemålvakt. Men från och med nästa säsong tar han ett steg tillbaka från truppen – i alla fall som aktiv målvakt.
– Tanken är att jag går in som målvaktstränare för a-laget nästa år, och Mats kommer att börja jobba mer med akademin. Men jag kommer fortfarande träna med laget två gånger i veckan, och då är Mats där och tränar oss. På så sätt kommer vi ha ett bra samarbete.

Även om elitkarriären i och med detta tar slut ser Krickan inte på detta steg som något dramatiskt.
– Jag kan inte säga att jag officiellt lägger av i den bemärkelsen, eftersom jag fortfarande är med som en backup, men jag är inte med och konkurrerar längre. Och det är egentligen så som det varit i år och förra året också.

Hur känns det att helt plötsligt ställa sig och träna Peter och Jonathan?

Foto, ifrån Bildbyråns arkiv : 2010.03.22

– Det är klart det blir annorlunda på ett sätt, men vi har ju lärt känna varandra väldigt bra och jag tror både Peter och Jonathan har varit inne på att det skulle bli så här en dag. Jag tycker att jag har stöttat dem redan under denna säsongen, och jag har ju inte massa egna övningar som ligger på lager direkt. Men jag ska hitta min stil på det, hitta mig själv i den rollen. Och det är klart det blir speciellt att gå från att träna ihop till att träna dem istället.

”ALLTID HAFT EN STOR TALANG”

Målvaktstränare Mats Johansson ser tillbaka på ett långt samarbete med Christoffer Källqvist.
– Jag har haft Krickan sedan han var 15 år. Han har varit jättebra att jobba med. Visst har jag behövt piska honom lite ibland, men han har alltid haft en stor talang.

Har du något minne som sticker ut från Krickans karriär?

Krickans Målvaktstränare genom alla år, Mats Johansson

– Hans debut. När han var 16-17 år, mot Halmstad BK. Vi vann med 2-1 och vid målet vi släppte in så halkade han. Han fick lite skit av vår dåvarande a-lagstränare Torbjörn Nilsson, ”en målvakt halkar inte”. Det var rätt tufft för Krickan. Sedan dess har han nog kört med skruvdubb hela tiden.

Och den världskända tunneln då?
– Ja den kommer jag också ihåg, såklart. Helt ärligt så såg jag inte från bänken att han gjorde en tunnel, jag tänkte ”så dum kan jag väl inte vara”. Men det var han. Å andra sidan har Krickan fantastiskt bra fötter, så egentligen borde jag inte ha blivit förvånad.
– Det som är mest förvånande är att när vi någon match senare mötte Åtvidaberg borta så gjorde han en tunnel igen. Och det var ingen som såg den för att kameravinkeln var så dålig. Men han gjorde det. Så han lärde sig inte från den första… Å andra sidan gjorde han ju inget misstag, men jag hoppas att han inte kommer att lära ut den biten.

***

Här nedan kan ni se Cmores reportage om Krickan ifrån 2013

SENASTE NYTT

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*