Silly Season DamAllsvenskan – Del 1

SILLY SEASON

170819 RosengŒrds mŒlvakt Erin McLeod och Anja Mittag taggar upp infšr fotbollsmatchen i Damallsvenskan mellan RosengŒrd och Eskilstuna den 19 augusti 2017 i Malmš. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRN / kod LT / 35353

Under hösten har det börjat röra på sig mellan stolparna i den svenska elitfotbollen även på damsidan. Vi börjar med att titta på tre målvaktskaruseller med Kanadensiskt inflytande.

I november blev det klart att den kanadensiska landslagsmålvakten Stephanie Labbé kommer lämna Linköpings FC dit hon gick i somras för att täcka upp för Hilda Carlén som oväntat blev gravid. Labbés kontrakt sträckte sig över säsongen 2019 också, men klubben valde att avbryta detta. Istället kommer Emma Holmgren in från Hammarby som 2019 spelar i Elitettan. I Linköping kommer Emma Holmgren återförenas med en gammal tränare i Olof Unogård.

– Det här blir tredje gången och i tredje föreningen jag jobbar ihop med Emma Holmgren, vilket naturligtvis inte är en slump. Jag ser henne som en av Sveriges bästa målvakter och det är nog en tidsfråga innan hon gör sig hemmastadd i A-landslaget, säger Unogård till LFC:s hemsida.
I Linköping finns sedan tidigare Matilda Haglund och efter VM antas även Hilda Carlén vara tillbaka.

Samtidigt som en Rutinerad kanadensisk Landslagsmålvakt lämnar allsvenskan kommer en annan tillbaka. Det handlar om den före detta Rosengårdsmålvakten Erin McLeod som nu är klar för Växjö DFF. McLeod spelade för Rosengård så sent som 2017 och efter säsongen valde klubben att inte förlänga med henne. Detta ledde hennes karriär till Tyskland där hon under det senaste året spelat med Bundesligaklubben SC Sand. Till sin erfarenhet kan Erin också lägga 2 VM- och 3 OS-slutspel. Och nu är hon alltså klar för Växjö. Växjö DFF var nykomlingar 2018 och klarade kontraktet med råge då man slutade på en imponerande 7e-plats. Truppen i övrigt är relativt ung och därför ses värvningen av veteranmålvakten som en viktig pusselbit inför nästa säsong.
– Med Erin får vi in en målvakt som trots sin långa erfarenhet och rutin vill utvecklas hela tiden, sådana spelare faller vi extra lätt för i Växjö, säger sportchef Frida Andersson i ett pressmeddelande.

Erin McLeod spelade för FC Rosengård 2017 och är nu tillbaka i damallsvenskan.

I slutet av frimånaden blev det klart att även Vittsjö GIK gör förändringar i sin målvaktsuppsättning och byter en kanadensiska mot en annan. Skotska Shannon Lynn som spelat samtliga seriematcher för klubben under 2018 förlänger sitt kontrakt samtidigt som klubben offentliggör ett nyförvärv i form av Sabrina D’Angelo. Sabrina har representerat diverse kanadensiska flicklandslag och kommer senast från spel i NWSL.
I och med detta kan man gissa att Chandra Bednar som kom till klubben från Linköping inför säsongen 2017 lämnar. Samtidigt har man valt att stärka upp truppen med en tredjemålvakt på distans i Sofia Andersson som kommer träna och spela med division 1 klubben Hittarps IK och finnas tillgänglig för Vittsjö vid behov.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*