Alisson Becker: The Story

Alisson Becker

Det är spelet bakom Alisson Beckers resa ifrån Internacional i Brasilien tills idag i Liverpool som Italienska Calciomarcato.com den senaste månaden skrivit mycket om. Flera intressanta detaljer och historier om Alissons resa till Anfield har kommit fram. Vi på MVK har sammanställt allt och vi kan konstatera att olika val och beslut har tagit honom dit han är idag men Alissons väg kunde ha sett helt annorlunda ut. Här har ni spelet bakom Alisson Becker.

Sommaren 2016 beslutade sin den då 23 åriga Alisson Ramses Becker att flytta till Italienska Roma. Han hade då spelat ungefär 100 tävlingsmatcher för Internacional hemma i Brasilien och gjort det så pass bra att han nu skrivit på ett 5 årskontrakt med den Italienska storklubben.

Men innan den övergången blev av så var det ett utdraget spel bakom kulisserna.
Redan under 2015 så jagade Romas sportchef Walter Sabatini Alisson men flytten blev aldrig av då Roma redan hade fyllt upp sin kvot av icke EU spelare i truppen. Alissons Brasilianska klubb Internacional hade satt en prislapp på “låga” 8 miljoner Euro på sin målvakt som gjorde det att många klubbar stod på kö för att köpa honom och Sabatini var nervös att målvakten skulle hamna någon annanstans än i den Italienska huvudstaden.

När flytten till Roma uteblev i 2015 så kom Juventus in i bilden och ville stjäla Alisson framför ögonen på Roma men Alisson själv tackade Nej till “Den Gamla Damen” av det skälet att han visste det att Gigi Buffon var omöjlig att ta platsen ifrån och han ville inte hamna i samma situation som hans målvaktskompis Neto som aldrig fick chansen i Juve.

Romas Sabatini visste att det var många klubbar som jagade Alisson och han gick till sin gode vän Marco Giannitti (Sportchefen för Frosinone). Sabatini bad Giannitti att köpa loss Alisson så att Roma bara ett år senare kunde köpa honom ifrån Frosinine. Marco Giannitti tyckte det lät som en bra idé och accepterade Sabatinis förslag. Frosinone kom hela vägen till att bara en underskrift saknades i förhandlingarna, en 8 miljoners Euro deal var klar men det var Alissons egna “entourage” som fick honom att ändra sig i sista stund. Det blev helt enkelt ingen övergång till Frosinone men det var riktigt nära.

Alisson beslutade sig för att stanna 1 år till “hemma” i Internacional vilket gjorde att under sommarfönstret 2016 så blev Alisson Becker en Roma spelare, en övergång värd 7.5 miljoner euro.

Det första året i Roma så fick Alisson agera back-up till Szczesny innan han såldes till Juventus. den övergången gjorde att Alisson Becker äntligen blev Romas förstamålvakt och säsongen 2017/2018 blev en stor succé för Roma keepern. Det blev en spektakulär säsong med en semifinalplats i Champions League och pris som årets bästa målvakt i Serie-A.

***

Alissons insatser i Roma hade gjort att flera stora Premier League klubbar nu jagade honom. Nu var det inte snack om några 8 miljoner euro i övergångspengar utan betydligt mer än så. Både Chelsea och Liverpool låg på ordentligt för att få Brassen för att skriva på för just deras klubb.

Det är tidningen Four Four Two som talat med Alisson om hans tankar varför det blev Liverpool och varför det inte blev Chelsea.

“Jag valde Liverpool av exakt samma anledningar till varför jag skrev på för Roma. Jag ansåg att denna övergången helt enkelt var den bästa för min egna karriär”

“Chelsea hade inte gjort klart men en ny manager och skulle inte spela i Champions League. Jag har också alltid beundrat Liverpools historia. Det är en klubb med fem stora Europeiska titlar och jag vill verkligen bli en del av den fina historian”

“Jag kom väldigt nära att vinna Champions League med Roma och jag ska jobba riktigt hårt för att lyckas här nu i Liverpool istället. Vad är livet om man inte gör allt för att försöka uppfylla sina drömmar? Jag drömmer om att få lyfta Champions League pokalen”

***

När Alisson skrev på för Liverpool under sommaren 2018 så var han då världens dyraste målvakt genom alla tider. Prislappen hamnade på 72 miljoner euro och han hade då på två års tid ungefär tiodubblat sitt värde. En prislapp som lätt hade kunnat vara betydligt högre än så om man ska tro Liverpools manager Jörgen Klopp.
Efter Liverpools viktiga seger i Champions League mot Napoli i höstas sa Klopp följande:

Vi spenderade 72 miljoner euro för att få honom hit ifrån Roma. Men om jag hade vetat om att han var så här bra så hade jag lätt kunnat betala det dubbla priset”

***

Idag toppar Alisson Becker Engelska Premier League med sitt Liverpool och är vidare till Champions Leagues slutspel. Med endast en förlust på 21 matcher i ligan och med bara 10 insläppta mål så ser det onekligen bra ut för Alisson Becker som efter många turer och förhandlingar sen tiden i Brasilien nu lever sin dröm i Liverpool. En fantastisk resa som är långt ifrån över än !

 

///J/O/H/N///

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*