Tim Erlandsson är tillbaka: “Jag ville ha en ny utmaning”

MÅLVAKTSKANALEN INTERVJUAR

Svenska målvakten Tim Erlandsson är tillbaka i Svensk Fotboll efter flera åt utomlands i England som proffs. Nu är Tim klar för IK Frej i Superettan och MVK har tagit ett snack med den rutinerade 22-åringen ifrån Halmstad!

***

MVK: Tim Erlandsson hej, du är tillbaka i Sverige och Superettan med Frej. Berätta hur det blev Frej och Sverige igen för dig.

Bild: Tim i AFC tröjan ifrån hans tid där under 2017.

Tim: Jag ville ha en ny utmaning efter tiden i England och Frej visade verkligen att de ville ha hem mig. Det kändes rätt och är jätteglad över denna möjligheten. Jag ser fram emot säsongen i Superettan och över att vara tillbaka i Sverige igen.

***

MVK: Du är en av dom Svenska målvakterna genom fotbollshistorien som tagit vägen ut som ungdomsproffs, berätta gärna om din väg och dina val genom fotbollskarriären.

Tim: Jag spelade i Halmstads BK sedan fotbollsskolan tills jag var 17 år. Det var en väldigt fin tid och en stor del av min uppväxt. Jag fick dock möjligheten att gå på provspel till Nottingham Forest och kände att det var en bra chans för mig. Det gick väldigt bra och de ville ha över mig direkt. Och på den vägen var det. Jag har tillhört Forest i över 4 år och det har varit en grym erfarenhet. Jag ångrar ingenting med att ha tagit beslutet att flytta till England. Jag har fått uppleva en kultur där fotboll är som en religion. Det har varit häftigt att få vara med om det.

***

MVK: Superettan med Frej kommande säsong, hur långt är ditt avtal med Frej? Är det en permanent flytt ifrån Nottingham eller rör det sig om ett lån även denna gången?

Tim: Det är en permanent flytt till Frej. Jag bröt mitt kontrakt med Forest och skrev på för 6 månader med Frej.

***

MVK: Trots din relativt unga ålder på 22 år så bör du ha hunnit dra på dig en massa olika erfarenheter ifrån alla olika lag, ligor och tränare du haft. Berätta gärna hur du själv ser på din utveckling ifrån att du lämnade HBK i 2015.

Tim: Jag lämnade faktiskt HBK redan 2014. Först på lån som sommaren 2015 blev en permanent flytt. 

Jag tycker främst att jag har utvecklat en pondus och fysik under min tid i England. Men det har även varit en livserfarenhet där jag fått klara mig själv på ett helt annat sätt. Jag kom till ett land med ett annat språk, kultur, nya människor osv. och det har varit utvecklande för mig att gå igenom det och det kommer jag alltid att ha med mig.

***

MVK: Du är Halmstadskille, född och uppvuxen där väl?  Och Superettan med Frej så kommer ni att möta just HBK blir det extra kul att möta just dom?

Tim: Det stämmer, born and bred på västkusten! Ja det ska bli skoj att få möjligheten att spela mot Halmstad. Jag mötte dem faktiskt redan för 2 år sedan med AFC Eskilstuna i Allsvenskan. Speciellt att få spela mot sin moderklubb, jag har många fina minnen från min tid i Halmstads BK.

***

MVK: Vad är din personliga målsättning med kommande säsong?

Tim: Att komma igång och spela matcher. Spela fotboll igen. Jag ska verkligen göra allt för IK Frej och göra allt för att ge tillbaka för klubben som gett mig detta förtroendet.

***

MVK: Nottingham Forrest tiden, berätta mer om tiden i den klubben. Har du tillhört a truppen ? Hur är mentaliteten där? Hur är målvaktsträningen jämfört med Sverige ?

Bild: Tim i Nottingham tröjan

Tim: Det var en bra tid och nyttig tid för mig i Nottingham. Jag kom som 17 åring till akademin, fick spela i FA Youth cup och avancerade sedan upp till U21/U23 laget. Sista tiden så var jag uppe A-laget och tränade.

Målvaktsträningen är beroende på vilken tränare man har. Brittiska tränare kör på med mycket ”rädda skott” i olika former. Mer old school målvaktsträning helt enkelt. Jag hade även en spansk tränare som hade en annan mentalitet och kollade mer på det tekniska. Hur man förflyttar sig, balans och tajming i skottögonblicket osv. 

Därför tycker jag det är svårt att jämföra träningen med Sverige, i och med att träningen kan se olika ut även i England.

***

MVK: Bland annat så har du väl tränat med Costel Pantilimon som kanske är världens största målvakt (till storleken;) , hur var han att träna med? Och Luke Steele som vart en evig supertalang sen hans tid i unga år med Man United. Vad har dom lärt dig osv?

Bild: Tim i Salford City tröjan under hans tid på lån där.

Tim: Både att träna med Costel och Luke var nyttigt och givande för mig. De är båda väldigt professionella i det jobb dom gör. Det var inte bara på fotbollsplanen som det visades utan även utanför. Förberedelser och hela den biten. Costel är ju en väldigt stor målvakt, och jag imponerades av hans sätt att trots allt hålla reda och utnyttja sin kropp. Jag tror aldrig jag har sett en målvakt med den räckvidden. Ibland fick han svåra räddningar att se ”enkla ut” när han sträckte ut. Luke jobbade på ett annat sätt och var duktig och noggrann i teknik. De är båda två väldigt erfarna så det var kul att träna tillsammans med dem. Man har lärt sig att med en proffsig attityd kan man komma väldigt långt. Det finns inget facit på hur man ska spela som målvakt.

Man hittar sin egna stil, beroende på kroppstyp osv och kör på det som funkar bäst för en själv. Självklart ska man lyssna på tränare när det gäller tekniska detaljer osv som man kan förbättra. Men jag tycker det är dumt att snöa in sig på en viss ”målvaktstyp” när det finns så mycket olika.

***

MVK: Annars ser du mkt på fotboll? Favoritliga är det Premier League då eller med tanke på din tid i England eller?
-Favoritmålvalvakt ? Förebilder?

Tim: Jag kollade på väldigt mycket fotboll tidigare. Men har lugnat ner mig lite på den fronten nu. Men ja, Premier League är ju en favoritliga med Liverpool som favoritlaget. Extra kul att följa nu med andra ord! En stor förebild för mig har alltid varit Manuel Neuer. Jag försöker även kolla mycket på Kasper Schmeichel, jag gillar hans målvaktsstil och ser upp till honom.

***

MVK: Vid sidan av fotbollen vad gör du då? Intressen?

Tim: Jag gillar att vara hemma. Spela Playstation, kolla på lite serier och filmer. Spendera tid med min flickvän och mina vänner. Jag försöker att stänga av fotbollen och tänka på något annat. Det tror jag är väldigt nyttigt. Nu har jag precis flyttat hem till Sverige och till Stockholm, så kanske hittar jag ännu fler grejer att göra utöver att rädda bollar!

***

MVK: Roligt att du är tillbaka i Sverige och stort lycka till med säsongen!

Tim: Tack så mycket för det. Forza Målvaktskanalen 👊🏻

***

Foto: AFC Eskilstuna Tim Erlandsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och AFC Eskilstuna den 18 maj 2017 Foto: BILDBYRÅN

///JOHN

 

SENASTE NYTT

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*