Ska vi behöva be om ursäkt offentligt varje gång?

Johns Blogg
25 feb 2019

Hej Målvaktskanalen och bloggen. Det blir inte så att man bloggar frekvent varje dag, försöker istället att göra det en gång i veckan med hyfsad kvalité istället för att trycka ut för många.
För då finns en risk att ni kanske tröttnar helt och hållet på mig 😉

***

Senast jag bloggade då jag hade spelat min första ligamatch med Salamina och det är sig likt fotbollsmässigt. Jag tränar på och känner mig i jäkla gott slag, fin form. Dock får jag inte så mycket speltid och det skrev jag sist om. Läget är som det är och jag personligen är lugn och positiv. För jag har aldrig känt mig bättre tror jag. Det som oroar lite är att jag vill fortsätta att spela i några år till och folk kanske tror det motsatta, dvs att jag inte har kvalité och inte är en bra keeper längre. Folk får gärna tycka. Jag kör på så kommer allt att lösa sig på något vis, så är det ju. Hakuna Matata för fan 🙂

***

Vi (Salamina) lyckades att ta en Topp 6 placering i ligan vilket innebär att vi får spela slutspel tillsammans med dom 5 bästa lagen. En stor framgång för klubben!
Väldigt roligt då dom sista 10 matcherna blir av hög kvalité nu och det blir matcher som betyder mycket. Det blir ett stort intresse medialt och faktum är att pengarna är såklart större i toppen än i botten, vilket i slutändan är mycket viktigt för klubben men såklart uppskattat för oss spelare också om vi får ta del av den kakan om vi lyckas väl.
Men det blir tufft, riktigt tufft. Vi kommer att få inleda mot Apollon Limassol som håller hög kvalité.
Tro mig, när jag säger det att topplagen håller bra klass här även om ni där hemma kanske tror att jag lirar i en blåbärsliga 🙂 så är faktiskt inte fallet även om jag gott och väl vet att det inte är Spanska Ligan jag spelar i såklart.

***

En sak som kom upp i min skalle idag var det uttjatade och evigt aktuella ämnet “målvaktsmisstag”.
Varför det är ett evigt aktuellt ämne är ju för att det uppstår ju misstag hela tiden där av det ständigt aktuella ämnet.

Bara ikväll har jag sett misstag göras av fantastiska målvakter och det hör till spelet.
– Shit happens just deal with it! 
En mening som gäller både målvakter och fans och alla kring fotboll. Men vi vet ju att så inte är fallet. Målvakter kan ofta hantera situationen men fans och folk i allmänhet kan inte det.

Ikväll såg jag fantastiska Jesse Joronen släppa en såkallad “billig” retur som gjorde att FC Köpenhamn bara fick 1-1 hemma mot lilla Vendsyssel FF i Danska Ligan. Ett mål som fick det alltid hetlevrade tränaren Ståle Solbakken att gå i taket. Ståles spontana reaktion där ute på bänken var allt annat än positiv (Såg inte bra ut kan jag tycka, Ståles reaktion. För mig är en riktigt bra tränare en som har temperament men som alltid håller sina spelare om ryggen, iallafall utåt. Jag har alltid gillat Carlos Anchelotti till exempel, han känns som en sån tränare som gör så. Ståle är fantastisk men reaktioner som ikväll kan sända fel signaler kan jag tycka).

Men så är det, “shit happens, just deal with it!” dvs reagerar Ståle så….så just deal with it 🙂

Men det som fick mig att riktigt börja tänka idag var när jag läste på Aly Keitas instagram.
Östersund åkte på en oväntad och säkerligen smärtsam förlust i Svenska Cupen här i helgen som ni kanske såg, (för vem kunde missa i Lördags alla artiklar och rubriker som det blev).
Det blev stora rubriker för att det var den första stora skrällen i årets Svenska Cupen då lilla Karlstad besegrade Östersund och för att målet i matchen kom på en olycklig situation för Aly i målet.
Jag behöver inte beskriva målet, för du har säkerligen sett det. Om inte så kan du bara klicka in på typ Fotbollskanalen.se så kan du se det där.

Det jag reagerade på Alys instagram var det han skrev i texten, inte bilden utan texten som inleddes såhär:
“Först och främst vill jag be om ursäkt till mina tränare, mina medspelare och till våra fans. Jag är medveten om mitt misstag och jag vet att det inte är acceptabelt”.
Jag hejdade till efter dom två meningarna och tänkte, “Va fan har hänt, har Aly typ kör onykter eller något?”
Sen förstod jag snabbt att det gällde målet som han släppte in mot Karlstad i Svenska Cupen en kall dag i Februari.
Jag tänkte då igen att “Är det såhär vi målvakter måste agera?”. Måste vi gå ut och be om ursäkt offentligt till alla, verkligen alla efter våra misstag? Va fan det är ju fotboll.

Vem som helst som kan fotboll och som har en hjärna vet ju att Aly Keita är en av Sveriges/Allsvenskans absolut bästa målvakter och att han alltid gör sitt bästa och att han alltid vill vinna varje fotbollsmatch han är med i. Så att ens ifrågasätta honom är skandal.
Att motståndarfans häcklar och hånar det bara är så, det tar man alla dagar i veckan men egna fans som kastar skit….jo, tyvärr så måste man ju ta det också men herregud att behöva gå ut offentligt med en ursäkt som är en större ursäkt än den som Hugo Lloris gjorde efter att han åkte fast för rattfylla i vintras gör mig fundersam om det verkligen är så vi ska behöva göra.
Alys inlägg var bra och uppskattat av folk såg det ut som om man kikade på kommentarerna, jag bara funderar om man måste gå tillväga så….en offentlig ursäkt liksom…en större ursäkt än vad jag sett folk göra som verkligen har gjort stora misstag i livet (då utanför fotbollsplanen det vill säga).

Jag skriver det igen, likaväl som mål, passningar och tunnlar existerar i fotboll så existerar också misstag. Misstag är lika självklart “so just deal with it”.

Misstag sker hela tiden. Ett misstag ni kanske minns är ifrån Mersyside derbyt nuvarande säsong. Det står oavgjort ända fram till den sista sekunden i 96e minuten då Jordan Pickford försöker ta bollen ovanför ribban och sen tappar den till en Liverpoolspelare som gör mål. Det var inte en Svenska Cupen match i Februari inför max 1000 personer, det var i ett MersysideDerby inför miljontals tittare världen över. Där sa Pickford efteråt följande :

“I just want to say sorry to the Everton fans. I think you could see our progression as a group, the chances we created and the football we played. That’s a positive but what can I do? There is always a case as a goalkeeper if you make an error it will lead to a goal. Unfortunately, it has been me today but I will be ready for Newcastle on Wednesday. We know we held our own against a good Liverpool side for 96 minutes. I will say sorry to the Everton fans again because I know how much it means to them. As players, we know how much it means to us. You make mistakes every now and again. It’s not something you can learn and train and get better from. It’s just a freak incident.”

Jag tycker att Pickfords ordval faktiskt är lindrigare än Alys. Pickford är ledsen och ber om ursäkt men skriver att det tyvärr är en del av spelet. Ingeting om att hans agerande är oacceptabelt osv och detta var i ett fu**in Mersyside Derby inte en match mot Karlstad 🙂 Förstår ni mig ? 🙂

Fortsatte man och läsa Alys text så kunde man mot slutet läsa meningen “Men det hände och alla ni som pekar finger och negativa och konstruktiva åsikter om detta det är ni som är lågan för mig. Jag väljer att vända era åsikter till energi åt mitt ständiga arbete för att bli bättre”

Ett citat och några meningar som brinner/glöder!
Bokstavligen är det en text som borde tryckas upp och användas i undervisning för unga målvakter. För alla målvakter kommer att göra misstag, ingen kommer att komma undan. Det som skiljer dom “bra” som når eliten och kanske går hela vägen till landslag och till proffslivet  mot dom “mindre bra målvakterna” som är i princip lika bra tekniskt osv men som inte riktigt går hela vägen är just skallen!
En skalle som Aly Keita har och jag är helt övertygad om att Aly Keita kommer att vara helt sagolik för Östersund iår. Så sitt lugnt i båten alla ni som tror ni vet allt om fotboll och har er telefon nära till hands för att tracka ner och skriva en massa skit.
Vänta och se och alla ni som faktiskt bryr er om er målvaktskarriär, skriv ner Alys citat om hur han gör om “hatet” till energi och ta med er det tills det är er tur att omvandla “hat” till energi. För om du är mitt i din resa mot att bli en toppmålvakt så kommer du påvägen att åka på motgångar och då måste du tänka precis som Aly skrev:  “Det är ni som är lågan för mig. Jag väljer att vända era åsikter till energi åt mitt ständiga arbete för att bli bättre”!

***

Till sist ::: 

Jag blev idag otroligt emotionellt berörd av Olof Lundhs podcast med Stefan Lindqvist.
Stefan eller Linkan som han alltid kallats i IFK kretsar var för mig en kung på planen när han spelade. Jag växte upp som IFK supporter och såg alla IFKs matcher på 90 talet och Stefan Lindqvist var en av mina stora favoriter. Jag har alltid fastnat lite extra för dom som kanske inte stack ut allra mest. Dom som var lite i skuggan av superstjärnorna. Stefan Lindqvist var en sån spelare, han höll alltid en hög kvalité, alltid. Han dök också ofta upp minns jag när det behövdes viktiga mål. Jag minns att när han väl gjorde mål, (vilket inte var så ofta då han spelade som en ganska så defensiv mittfältare i IFK) så var dom målen viktiga som tusan.

Vad är det med det podcast avsnittet då? Kanske du undrar, Jo det handlar om Linkan och att han har drabbats av den horribla sjukdomen ALS. Jag är uppriktigt sagt ledsen när jag skriver detta just för att jag tänker på honom, jag är nära tårarna fan….
Det podcast avsnittet berörde mig och jag vill verkligen säga att jag tänker på dig Stefan Lindqvist och jag hoppas på det bästa för dig och din familj! Stor kärlek!

***

Och jag vill ta upp är Emil Salomonssons debut i den Japanska ligan! Wow vilket mål Emil och vilken skön start. Otroligt viktigt mål, inte bara för laget, framförallt för dig personligen! Så viktigt med en bra start där ute i proffsvärlden! Grymt mål, wow!

***

Till (absolut) sist vill jag bara nämna att det var fotbollsfest i Göteborg idag….
Tills IFK fans ännu en gång smäller raketer och skit under match.
Jag spelade matchen då Tobias Sana fick en banger kastad mot sig då vi tappade 3 viktiga poäng, det var en skandal. Då en ensam förövare som pekades ut av dom egna fansen efteråt. Så var det inte idag, det var planerad och organiserad pyroteknik med raketer, man kan ju undra som dessa personerna missade att nyårsafton var för snart två månader sen…

Jag kan köpa att fans är övertända då det är försäsong och första Gaisderbyt på 7 år, absolut men man måste tänka till. Tänka tanken, den fullt normala tanken att “Okay, om vi tänder bengaler och skjuter raketer ut mot planen på Bravida arena så kommer det att märkas och påverka matchen, borde vi görs det verkligen? Vi kanske borde strunta i pyro och istället låta detta nya, unga IFK få spela och träna på sin fotboll”

Hade matchen spelats på Stadio Olimpico i Rom så kanske jag hade kunnat förstå detta. Men på Bravida Arena som är kanske Svensk Fotbolls minsta och mest intima arena….inte så smart. Någon av alla dessa som planerade detta måste ju ha tänkt tanken att det kanske inte var så smart? Men grupptryck gör så mycket med människor, så är det.
G R U P P T R Y C K

Att matchen ska spelas vidare inför tomma läktare i morgon måste IFK framförallt jubla åt, vilken livlina!
IFK får helt plötsligt en andra chans som jag nu tror dom kommer att ta. Vinnare då blir ju dom fansen som saboterade matchen. Så blir det ju…och borde det vara så?
Att Gais gick med på detta är otroligt stort av dom men sportsligt vet jag inte om det var ett smart drag av Gais. Vi får vänta ut matchen och se.

Men den stora förloraren är fotbollen, Göteborgsfotbollen och kulturen. Alla Familjer och fotbollsfans som bara ville gå och titta på fotboll som nu fick åka hem mitt i matchen. Så jävla tråkigt och man blir lika trött varje gång men det är såhär i Svensk fotboll. Det är ett ekorrhjul som rullar på. Detta kommer alltid tillbaka utan ordentliga och kännbara straff. Svenskfotboll i en nötskal.

Kanske “shit happens just deal with it” borde funka här också? Saken är att ingen gör det sista i det citatet, dvs ingen “is dealing with it”. Det är samma visa varje år …ekorrhjulet rullar på.
 

Tack för att ni läst (om ni orkat, blev långt detta!)

vh John Alvbåge 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*