Futsal in the house

Andrés Blogg

IFK UDDEVALLAs Keeper team

Hej allihopa!

Andrés Moncada Henao heter jag och är målvaktstränare för futsal och fotboll. Jobbar sen hösten 2017 som tränare för IFK Uddevalla Futsal där man har haft chansen att vara med och vinna ett SM-Guld och tävla i två stycken europaspel. Jag har haft möjligheten att jobba med målvakter såsom Marcus Gerd, Viktor Jansson och Robin Armandt, alla tre, landslagsmålvakter för Sverige.

Men futsalen är inte mitt enda uppdrag. Fotbollen är också en del av min vardag. Denna säsongen skrev jag på för Vänersborgs FK i herr tvåan och där jobbar jag som assisterande tränare samt målvaktstränare. Ett väldigt spännande och utmanande uppdrag som ger mig möjligheten att växa som tränare och ledare då ansvaret i min roll som assisterande tränare är mer täckande över hela truppens utveckling samtidigt som jag får fortsätta jobba med målvakterna och utveckla mina träningsmetoder för fotboll.

Vad innebär “Mina träningsmetoder” undrar ni? Ja, det handlar om att kunna ta det bästa av futsalen in till fotbollen. Som tränare för båda sporter så kan jag välja vad som passar bra och är utvecklande för en modern fotbolls målvakt och på det sättet ge mina “Gubbar” ännu flera verktyg att jobba med.

Fotboll och futsal är två olika sporter, dock två sporter som kompletterar varandra väl och exempel på detta hittar vi enkelt i andra länder med längre erfarenhet inom futsal. I Brasilien, Spanien, Portugal, Colombia med flera, så är futsal en del av vardagslivet för ungdomarna men också etablerade fotbollsspelare. När jag spelade futsal i Costa Ricas högstaliga år 2009 så fick man spela emot fotbollsspelare från landets högsta fotbollsserie. Dessa spelare brukar spela futsal under uppehållen och på det sättet håller de igång på ett roligare sätt. Att bara tänka på vad man ska äta, gymma och springa runt stan är kanske inte det mest lockande för oss sydamerikaner. Så futsal är ett roligare sätt att hålla formen under de veckor som fotbollen tar en paus.

Som målvaktstränare brukar jag titta på andra sporter och analysera vad som är bra med till exempel innebandy, hockey och handbollsmålvakter. Sen plockar jag in till futsal det som går att använda ifrån dessa sporter. På samma sätt tar jag det bästa av futsalen till fotboll. Reflexövningar, positionering, reaktion och framförallt räddningsteknik med fötter och ben. De flesta övningar jag använder i både futsal och fotbollsträningar går att använda i båda sporterna, små variationer krävs såklart men inga större ändringar behövs.

Så, nu vet ni lite mer om mig och vad jag gör och hoppas att ni kommer att gilla det ni läser, och gör inte ni det då är ni välkomna att höra av er, konstruktiv kritik är alltid välkommen. Mitt nästa inlägg kommer att handla om vikten av att ha en bra målvakt i futsal, så till dess, hej då med er!

//Andrés

Instagram: @amoncadah
Twitter: @colomoncada

 

SENASTE NYTT

Buffon använder drömmen om Champions League titeln som drivkraft.

Den levande legendaren Gianluigi Buffon stod i helgen Turinderby sin 648e Serie-A match och gick då om Paulo Maldinis gamla rekord med flest spelade matcher i Italiens högsta liga.  Den idag 42 åriga målvakten berättade [...]

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*