Marcus Gerd, skillnaden mellan guld och silver

När jag växte upp och spelade futsal med mina polare både på skolan eller i kvarterets futsalplatta, så var det alltid tjafs om lagfördelningen, många olika varianter av hur man valde sitt lag implementerades, och på det sättet ville vi undvika att ett lag var betydligt bättre än det andra.

Målvakterna var de första att väljas och tro mig, alla ville ha den bästa målisen, mål kommer alltid att göras, så det gällde att spika igen vår egen kasse. Det var meningen i allas skalle då, och det är nog en aktuell tanke i allas skalle innan en säsong ska börja i SFL. Visst behöver man en skarp målskytt men en bra målvakt är A&O.

Jag kommer ihåg finalen mellan Borås AIK och IFK Uddevalla i Helsingborg, våren 2017. En final som IFK mer eller mindre säkrade i den första halvleken. Jag bodde fortfarande i Jokkmokk och följde SFL genom ett par sajter som informerade om svensk futsal och ett par messengergrupper där vi snackade om SFL. Direkt efter slutsignalen så var det 2 rubriker som stod ut mest i futsalkretsarna.

1- IFK Uddevalla var en värdig mästare, inget snack om saken, de hade varit det bästa laget under hela säsongen.

2- Marcus Gerd var skillnaden mellan ett SM-Guld eller ett silver. Att ha en såpass bra målvakt, var den största skillnaden i finalen.

Så efter så mycket försnack går jag in mer i detaljer om varför jag säger att en bra målis är 50% av ett lag. Under en futsalmatch är det vanligt att båda lagen skjuter mellan 30-50 skott, mellan 15-25 av de skotten går innanför målramen. Om inte din målvakt kan hålla en räddningsprocent över 90% då har man som lag en stort handikapp.

Om vi tänker på vilka lag som dominerar mest i sina respektive serier i Norden, så ser vi också något gemensamt. Målvakterna i varje lag är utan tvekan de bästa i landet. I Danmark har vi JB Futsal Gentofte med Christoffer Haagh, i Finland är det Juha-Matti Savolainen från KaDy Futsal som vaktar kassen även i Landslaget och i Sverige så har IFK Uddevalla Futsal vunnit de senaste två SM-Guld och spelat en Main Rond i Futsal Champions League, alltid med Marcus Gerd i målet.

Marcus Gerd, IFK Uddevalla Futsal. Bild: Håkan Fredriksson Uddevalla

Marcus är också den typen av målvakten som ger ett lag en eller flera mästerskap. Han besitter många egenskaper som är viktiga för en målvakt och framförallt för sitt lag. Men den främsta egenskapen är att Marcus ger inspiration till utespelarna, det förtroende som behövs för att kunna fokusera på sitt eget spel. Om laget hela tiden är oroligt för att tappa bollen för man litar inte på att ens målvakt ska kunna hantera sitt jobb, då är man redan som spelare, som lag ur balans.

Marcus är det närmaste exempel jag har om hur viktig en bra målvakt är för ett futsallag. En målvakt som släpper in 6 mål på 5 matcher i ett slutspel, som sen storspelar i en gruppfinal i Champions League och tar 18 av 19 skott, där de sista två skotten kom från en 10 metersstraff med 34 sekunder kvar på klockan och sen ett skott från 2 meter med 4 sekunder kvar i matchen. Om inte det är en målvakt som gör skillnad mellan guld och silver, vad är det då?

Klicka gärna in i länken under och se några av Marcus bästa stunder under det senaste Champions League-spelet.

Marcus Gerds Highlights CL 2018

Hej då med er!

SENASTE NYTT

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*