Dida: Ederson och Alisson leder utvecklingen av den moderna målvakten

PREMIER LEAGUE

Den levande legenden och tidigare AC Milan målvakten Dida var nyligen på dom Brittiska öarna och promotade en välgörenhetsmatch som kommer att gå av stapeln den 23 mars emellan Liverpool och Milan legendarer. När han mötte pressen så fick han flera frågor om dagens Brasilianska målvakter som dominerar The Premier League.

Dida menar på att Alisson och Ederson är i framkant när det gäller den moderna målvakten och att dessa två målvakterna driver utvecklingen framåt med sitt målvaktsspel.

Dida: “Kvalitén på Brasilianska målvakter har stigit dom senaste åren och Alisson och Ederson är två konkreta exempel på det. Den moderna målvaktens teknik inkluderar förmågan att kunna spela med fötterna och att kunna läsa spelet på en djupare sätt. Brasilianska målvakter är väldigt duktiga på båda dessa förmågor idag vilket gör att dom håller en mycket hög standard internationellt.”

DIDA Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

***

Alisson har varit monumentalt viktig för Liverpool denna säsongen sen han anslöt förra sommaren ifrån Roma i en £67 miljoners transfer.
– Alisson har 17 clean sheets på 30 spelade matcher i årets Premier League.
– Ederson har 14 clean sheets på 30 spelade matcher för Manchester City denna säsongen.
Ingen målvakt i Premier League har fler än Alisson och på andra plats på den listan så har vi Ederson. Två målvakter som betyder så extremt mycket för sina båda klubbar. Dom är bevisligen två målvakter som är svåra att passera men också två målvakter som tar målvaktsspelet till en ny nivå med sitt spel med fötterna. Deras förmåga att starta anfall genom att “spela” ut bollen gör att dom leder utvecklingen av den moderna målvakten menar legendaren Dida. Dida säger också att det finns inga jämförelser då Ederson och Alisson är så mycket bättre på fötterna än alla andra aktiva målvakter där ute idag.

Ser man på Alissons påverkan på Liverpools defensiv så kan man se att den är stor då Liverpool i flera år haft en stark offensiv. Men med Alissons intåg och en fortsatt utvecklad defensiv så har Liverpool får på 30 matcher bara släppt in 17 mål, vilket är imponerande.

Didas ord om Alissons och Edersosns spel med fötterna får han också bevis för i statistiken. Alisson har en passningsprocent på 79% med bollar med fötterna till rätt adress vilket är anmärkningsvärt högt för en målvakt. Ederson har då ännu bättre passningsprocent då han har 83% och står även noterad för en assist i Premier League och även en assist i Champions League.

Alisson och Ederson tar utvecklingen framåt och båda två slåss om Premier League titeln!
I Maj får vi se vem som får lyfta Premier League trofén.

_________________

Nelson Dida, Info:
Född 7 Okt 1973.
91 Landskamper för Brasilien
över 200 matcher för AC Milan
2005, Den första Brasilianska målvakten att vara nominerad till Ballon D’or.
VM Guld 2002 med Brasilien
2 st Champions League titlar med Milan
1 Serie-A titel 2003-04

///JOHN

 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*