Futsaldrottningen från Trollhättan

Hilma Lundqvist, IFK Uddevalla Futsal

Andrés Moncada’s Blogg
20 Mars 2019

Hej allihopa, here we go again!

Det har gått ett tag sedan jag skrev senast och det beror framförallt på grund av slutspurten i SFL, där vi just nu behöver ta tre av de sex poäng som finns på spel för att ta ett tredje SM-guld i rad, det andra för mig personligen.Det är något som jag verkligen ser fram emot. Den har varit en lång säsong som började redan i juli förra året och både kropp och knopp känner behovet av lite futsalfria veckor.

Denna gången vill jag skriva om en spelare som jag personligen uppskattar och beundrar väldigt mycket. Det är ingen hemlighet att jag tycker mycket om denna tjejen. Men anledning till varför jag gillar henne så mycket är enkel. Jag har sett resan och utvecklingen som hon har gått igenom under de två senaste säsongerna, jag har sett hennes ödmjuka och hårda arbete tillsammans med sin målvaktstränare under alla dessa månader, jag har sett henne åka flera mil varje vecka för att titta live på SFL-matcher runt om i regionen.

Den spelare som jag skriver om idag heter Hilma Lundqvist och är målvakt för IFK Uddevalla Futsal och det svenska landslaget.  Ja, jag vet att det är lätt för mig att skriva och berömma spelare från IFK Uddevalla, men det är faktiskt enklare för mig att uttrycka mig om spelare från min egen förening, jag ser dem träna och spela varje vecka, de kommer att förstå det jag skriver och nästan ingen i min omgivning kommer att bli upprörd av det jag skriver. Skulle jag skriva om spelare från andra föreningar i SFL eller RFL skulle det lätt bli det hetsigt och sånt vill jag inte ta under säsongen. Kommer att skriva en sammanfattning av SFL och RFL senare i våren istället.

Så, Hilma. Det finns många finna ord för att beskriva henne, till exempel ödmjuk, arbetsam, blyg, målinriktad. Jag skulle också vilja säga bara att hon är BÄST. Tydligt och simpelt BÄST!

HIlma Lundqvist

Jag är en av dem som tycker att svensk futsal är väldig kravlös och många gånger räcker det med en bra halvlek i en meningslös match för att bli kallad “Sveriges bästa” däremot, med Hilma finns det underlag till varför hon i mina ögon är den bästa futsalmålvakten i Sverige.

Teknik:

-Hilmas teknik hör inte till det vanliga i den svenska nivån. Alla timmar hon har jobbat själv med hjälp av lagkamraten Hanna i en liten hall för att slipa på tekniken som hon har lärt sig från Lisa (Hennes Målvaktstränare i IFK) och det hon har sett från alla matcher i SFL under dessa år, har verkligen lönat sig.

Spelförståelse:

– Hilma dominerar straffområdet. Något som var ett problem i början för henne har blivit hennes styrka. Hon går ut och stänger vinklar när situationen kräver det, hon bakar in i mål när det är inte lönt att stänga vinkeln utåt, hon vet när ska hon välja mellan split eller gå ner med knät.

Kommunikation:

-Jag tror inte det finns många fler målvakter som pratar mer än Hilma under en match. Jag brukar säga till spelarna att man kan aldrig prata för mycket, framförallt som målvakt i futsal, där man behöver styra försvaret hela tiden, och Hilma pratar 39 minuter av en 40 minuters match, resterande minuten dricker hon vatten.

Dessa tre egenskaper som Himla behärskar så bra, tillsammans med hennes oslagbara vilja att utveckla gör henne till en värdig första målvakt i det svenska landslaget. I mina ögon är Hilma den bästa futsalmålvakten i landet just nu och tills motsatsen bevisas så kommer hon att fortsätta vara på topp. Det kan finnas andra målvakter med lika mycket räddningsprocent som Hilma, men det handlar inte bara om att rädda mål, hur man räddar mål och värderar spelsituationer är lika viktigt och där ligger Hilma långt före alla andra.

Hilma förbereder sig för landslagsuppdrag i början på april i Vetlanda, där Sverige ska möta Italien i två matcher. Så Hilma tränar just nu med vårt herrlag. Vill ni se hur hennes senaste träning såg ut, varsågod att trycka på länken nedan.

Hilma Lundqvist träning med IFK Uddevalla Herr.

Tack och hej!

 

***

Info Andrés Moncada  :
Är skribent/bloggare/krönikör på Målvaktskanalen.se och Sveriges ledande Futsalkeepercoach!
GK coach IFK Uddevalla Futsal och Assistent Manager/GK och Vänersborgs FK.

SENASTE NYTT

Buffon använder drömmen om Champions League titeln som drivkraft.

Den levande legendaren Gianluigi Buffon stod i helgen Turinderby sin 648e Serie-A match och gick då om Paulo Maldinis gamla rekord med flest spelade matcher i Italiens högsta liga.  Den idag 42 åriga målvakten berättade [...]

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*