Inför giganternas kamp i LaLiga: Oblak vs Ter Stegen

LA LIGA

Många experter säger att den pågående säsongen i La Liga är Marc André Ter Stegens bästa hittills men ändå lär han inte få ta emot Zamora priset efter säsongen (priset till den målvakten i La Liga som släpper in minst antal mål). Det är nämligen ett pris som Jan Oblak prenumererar på och nu till helgen så möts dom två i La Liga.
Den Spanska ligans två bästa målvakter, 1an mot 2an i La Liga och det är två av världens absolut bästa målvakter som möts!

Vi talar om världens hetaste keeper duell som på Lördag går av stapeln på Nou Camp i La Ligas 31a omgång. Ter Stegens Barcelona leder ligan med 8a poäng före Oblaks Atletico Madrid vilket betyder att det är ett hungrigt Atletico som åker till Barcelona för att gripa det sista halmstråt för att kunna ha en chans på ligaguldet. Det blir en otroligt spännande match med målvakter i absolut världsklass.
MVK ger dig den mesta informationen du behöver om dom båda målvakterna inför Lördagens match.

 

***

Efter en lite trevande start på säsongen så har Barcelona sen September månad toppat La Liga och sen dess så har dom inte tappat platsen. Barcelona har sen Valverde tog över förra säsongen genomgått en liten förvandling, framförallt i defensiven. Förra säsongen var Barcelona otroligt starka defensivt och släppte knappt in några mål alls. En historiskt sett ganska så ovanlig Barcelona som alltid presterar en offensiv fotboll som oftast kostar en del i det defensiva.
Men inte med Valverde som tränare, trodde man ju efter förra säsongen. Denna säsongen är det annorlunda då Valverdes starka defensiv med Ter Stegen i målet har släppt in 31 mål på 30 matcher i La Liga vilket är 16 fler mål än vad laget hade släppt in förra året efter 30 matcher. Faktum är att Barca inte har på dom senaste 6 säsongerna släppt in så här många mål efter 30 omgångar.

Man kan givetvis analysera “varför” och söka mer svar genom att försöka sig på en mer grundlig analys men den enkla analysen är nog att Barca har en så fantastisk offensiv så att defensiven inte behövs prioriteras lika mycket. Lionel Messi för laget framåt på ett helt sagolikt sätt och det är många matcher som Barca släppt in ett, två eller tre mål men där Messi och laget har gjort betydligt fler för vi ska inte glömma av det att Barca leder ligan med åtta poäng så det är inget lag i disharmoni precis.
Det är så också som många experter säger att Ter Stegen kanske gör sin bästa säsong så inte kan det heller vara så att Ter Stegen varit svag, tvärt om.
Barcelona är helt enkelt bara Barcelona, ett helt fantastiskt fotbollslag.

***

Ser man på Jan Oblak och Atletico så har dom enbart släppt in 19 mål på säsongens hittills 30 spelade matcher, otroligt stabilt.
Om vi ska fastna en stund på just Oblak och Atletico så är det kanske lite orättvist att jämföra dom båda laget för dom är väldigt olika. Man skulle kunna säga så att lika fantastisk offensiv som Barcelona har, lika fantastisk defensiv har Atletico.

Barcelona har hittills gjort 79 mål 30 matcher vilket är totalt överlägset dom andra lagen i La Liga. Lika överlägsna är Atletico i defensiven om man jämför med dom andra lagen där Oblak och kompani bara släppt in 19 mål. Fantastiska siffror för båda lagen.

Om vi ska försöka förklara för dig hur otrolig statistik Jan Oblak har i La Liga så ska du nu titta hit.

Jab Oblak har hålla nollan 114 gånger på hans 201 matcher i Atletico tröjan!
Det är cirka 56 % av matcherna han spelat i Atletico som han lämnat planen utan att ha släppt in ett mål. Ser man på andra världsmålvakter som Neuer, Ter Stegen, Courtois, Buffon eller Casillas så har ingen av dom varit i närheten av Oblaks statistik dom senaste fem säsongerna. Jan Oblak håller statistiskt nollan nästan i fem och en halv match om han spelar tio stycken.
Oblak har under dom senaste 4 säsongerna varit den målvakten som släppt in minst antal mål i La Liga. Oblak prenumererar på Zamora priset.

***

Jan Oblak har bara förlorat 33 matcher på hans 201 matcher för Atletico Madrid, det är 16,5% av hans matcher som han förlorat. Det laget som Oblak förlorat flest gånger mot är just Barcelona, vilket kanske inte är positiv statistik inför helgens match.

***

Ser man på Oblaks straffstatistik så är den också imponerande. På dom fem säsongerna (inklusive nuvarande säsong) som Oblak har varit i Atletico så har den Slovenska giganten tagit 50% av alla straffar han har fått mot sig. Vi har inte räknat med dom tre straffsparksläggningarna i statistiken Oblak tagit del av med Atletico (två framgångsrika – mot Bayer Leverkusen och PSV Eindhoven – en förlust, den i Champions League finalen 2016 mot Real Madrid på San Siro).

***

Lördagens gigantmöte är enligt många ett möte emellan världens två bästa målvakter. En som i höstas sa just det var Iker Casillas.
Casillas skrev på Twitter följande:

“Ärligt talat, om jag ska analysera världens målvakter just nu så anser jag att Oblak och TerStegen är dom två bästa.”

***

Båda två kom samtidigt till Spanien och La Liga, det var till säsongen 2014/2015 som både Oblak och TerStegen värvades in till sina respektive klubblag.
Sen dess så har Oblak tagit 3 titlar med sitt Atletico (inget ligaguld) och TerStegen har tagit 11 titlar (3 ligaguld). Oblak har fler Zamora priser än Ter Stegen då Oblak har tre Zamora priser jämfört med TerStegens noll. Allt tyder på att Oblak kommer att få ett fjärde pris i år.

Kanske är det just drömmen om Ligatitlar som gör att Oblak avvaktar med att förlänga sitt kontrakt, ett avtal som utgår i juni 2021 men där Atletico redan nu vill förlänga avtalet.
Atletico gör allt dom kan för att behålla sin gigant men än har han inte skrivit på något nytt. Sen i Februari så har det skrivits i Spanska medier att Oblak är redo att skriva på när som helst men inget är påskrivet än.

***

Om vi på Målvaktskanalen ska spekulera så kanske Oblak väljer att avvakta vad som kommer att ske med truppen då det också spekuleras i att Greizmann ska lämna och Godin sägs redan vara klar för INTER till kommande säsong. Oblak har ännu inget ligaguld och kanske är det hans nästa steg i karriären, att få vinna ligatitlar och kanske tvivlar han lite på om Atletico är ett lag som kan utmana om dom stora titlarna om dom blir av med sina bästa spelare.
Hur som helst så sitter han i en fantastisk sits då han är en av världens bästa målvakter som alla lag i hela världen skulle vilja ha i sitt lag. Han har redan tackat nej till att bli världens dyraste målvakt då han sa nej till Chelsea förra sommaren och PSG sägs vara ute efter honom nu som ersättare till Buffon. Ryktena och vad som kommer att ske det får vi se.

***

Vad som kommer att ske i framtiden det får vi se men något som är säkert är det att på Lördag kl 20.45 så står dom där i var sitt mål, två av världens absolut bästa målvakter! En match man inte får missa.

### En sista liten anekdot om just Jan Oblak är att han som ung spelare i Olimpija Ljubljana tog cykeln till träningen 1,6 mil enkel väg.
Anekdoten är ifrån Fernando Abreu som var en av stjärnorna då i Olimpija Ljubljana; “BMW var en av våra största sponsorer så dom lånade ut 15 bilar till laget men Oblak var så ung på den tiden så han hade inget körkort så han tog cykeln flera mil varje dag till träningen”

///JOHN

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*