Helgens Målvaktssvep

m å l v a k t s k a n a l e n

Nu när samtliga ligor är igång (inklusive Allsvenskan och Norska Eliteserien) så har det varit en fullspäckad helg med intressanta händelser ute i Europa. För att kunna hänga med vad som händer där ute i Europa så kommer här ett Målvaktssvep där vi sammanställer dom intressantaste målvaktsmatcherna och händelserna ifrån helgen som har varit:

***

DamLandslaget:

Vi inleder med “rekordmatchen” på Friends Arena där Sverige tog emot Tyskland.
Hedvig Lindahl fick igen 90 minuters speltid med damlandslaget och hon ställdes mot Tyskarnas Almuth Schult som vaktade målet. Inför drygt 25.000 åskådare så besegrade Tyskarna Sverige med 2-1.

foto bildbyrån

Hedvig som inte får så mycket speltid i klubblaget Chelsea längre kunde inte göra mycket på dom båda målen. Faktum är att Sverige ska vara glad att det “bara” blev 2-1 så Tyskorna skapade många stora chanser och Sverige få. Sveriges försvarspel var inte det bästa och Hedvig gjorde det hon kunde.

Hatten av till publiken, 25.000 på en träningsmatch !

***

Bundesliga:

Det var ett gigantmöte i Tyskland då Manuel Neuer och Roman Bürki möttes då 1an mötte 2an i Tabellen på Allianz Arena. Dortmund som lett ligan under större delen av ligan hittills är nu i brygga då Bayern har vaknat till ordentligt. Bayern som varit så kritiserade under säsongen visar nu igen att dom är bäst och det är inget snack om saken.
Matchen slutade 5-0 till Manuel Neuer och hans Bayer Munchen.
Det var en tuff match med hårda dueller där Dortmund hade en boll i stolpen innan Bayern kunde inleda sin målkavalkad. Roman Burki kunde inte göra så mycket åt målen då det var mycket svåra situationer. Roman Burki var trots 5 insläppta mål en av Dortmunds bästa spelare i matchen.

Kevin Trapp har fått en enorm framgång sen han lämnade PSG på lån i somras. Nu är han i Eintracht Frankfurt. Helgens seger på bortaplan mot Alexander Nobels Schalke 04 var segern lagets 15e raka match utan förlust och laget med Kevin Trapp i målet har inte förlorat en enda match under 2019 ! Lägg där också till att dom är i kvartsfinal i Europa League, Kevin Trapp mår just nu ganska så bra tror vi.

***

La Liga, Spanien:

Keylor Navas var tillbaka i Real Madrids mål då Real besegrade Eibar å hemmaplan med 2-1. I förra omgången så ställde tränaren Zinedine Zidane sin son Luca Zidane i målet då Courtois var sjuk och Keylor behövde vilas efter ett långt landslagsuppdrag. Luca Zidane fick i helgen sitta på bänken då Courtois fortfarande var lite krasslig.

Giganternas kamp emellan TerStegen och Jan Oblak slutade med en 2-0 seger för Barcelona. Men det satt långt inne då Jan Oblak var omutlig i målet, två sena mål ifrån Barcelona avgjorde matchen. Jan Oblak var otroligt nära att ta Luis Suarez 1-0 mål men bollen letade sig in otroligt välplacerat nere i Oblaks värsta stolprot där Oblak också var men bollen letade sig in under hans hand. Sen kunde Messi i minuten efter avgöra matchen med ett mål som Oblak inte hade en chans på. TerStegen fick en väldigt lugn afton då Atletico inte skapade mycket alls och en dum utvisning på Diego Costa hjälpte ju inte direkt Atletico i matchen. Nu i och med segern till Barcelona så leder Barca ligan med 11 poäng före Atletico när 7 matcher återstår, det betyder att kampen om guldet i stort sett är avgjord.

En följetång under året har varit Oblaks kontraktssituation, idag kommer uppgifter att Oblak kommer att förlänga sitt avtal denna veckan. Det blir officiellt när som helst men där utköpningklausulen på 1 Miljard kommer att står kvar, dvs Oblak kan mycket väl bli sålt trots att han snart kommer att skriva på nytt. En prislapp på 1 miljard lär inte skrämma bort exempelvis PSG eller någon annan rik klubb.

***

Eliteserien, Norge:

Omgång 2 i Eliteserien innehöll ett Svenskt målvaktsmöte emellan Moldes Andreas Linde och Stabekks Marcus Sandberg.
Sandberg som inlett ligan starkt då han tog en straff i omgång 1 då Stabekk kryssade mot Lilleström. Marcus Sandberg var matchens bästa spelare mot Molde och höll nere siffrorna då Molde dominerade matchen. Andreas Linde inledde matchen med en bra enhandsräddning sen hade han inte så mycket mer att göra. Matchen slutade 3-0 till Molde men det kunde ha blivit betydligt större siffror om inte Marcus Sandberg spelat som han gjorde.

foto: bildbyrån / Andreas Linde Molde

***

Allsvenskan

Vår Svenska liga är nu i full gång och omgång 2 är inte färdigspelad men det som är värt att ta upp redan nu är straffstatistiken som är imponerande ifrån Målvakterna såhär långt.
Det har redan blåsts för 7 straffar och bara på 3 utav dom så har det blivit mål.
Kevin Stuhr Ellegaard, William Eskelinen och Aly Keita tog alla var sin straff i helgen!
Och i den första omgången så tog Peter Abrahamsson en straff, det betyder 4 straffräddningar av 7 hittills, det är kvalité!

***

England, Premier League:

I Premierleague så besegrade Everton och Jordan Pickford Arsenal med Berndt Leno.
1-0 slutade matchen och det var Pickfords 5e nolla på dom 6 senaste matcherna!
Arsenal som hade chansen att vid en seger gå upp på 3e platsen är nu kvar på 4e platsen i en otroligt jämn kamp om Champions League platserna i tabellen. Det skiljer bara 3 poäng emellan Man Utd på 6e plats och Tottenham på 3e plats i tabellen. 
Alisson och hans Liverpool tog en viktig 3-1 seger i fredags mot Southampton med Angus Gunn i målet. Southampton ligger precis ovan nedflyttningsstrecket, 5 p ner till Cardiff. Alissons Liverpool leder ligan med en match mer spelad än Manchester City som spelar på tisdag mot Tottenham!

I FA Cupens semifinal emellan Wolverhampton och Watford så vände Watford ett 0-2 underläge till 3-2 seger i förlängningen. Heurelho Gomes i Watfords mål som troligtvis gör sin sista säsong i Watford får alltså kröna sin karriär med en FA Cup final på Wembley! Väl där i finalen så väntar Manchester City.

***

Italien, Serie-A.

Givetvis så har vi stort Robin Olsen fokus när det kommer till Serie-A.
Som bekant så är Robin Olsen nu förflyttad till avbytarbänken efter några mindre lyckade resultat i ligan och helgens 1-0 seger på bortaplan för Roma hjälpte inte Robins chanser att återvända i målet.
Roma med Antonio Mirante i målet bortaslog Sampdoria med 1-0 och Mirante gjorde en stabil insats. I Sampdorias mål står Emil Audero den 22åriga Italienska keepern som i år fått sitt stora genombrott i ligan (efter flera år som backup i Juve). Han kunde inget göra på De Rossis mål som var på en retur ifrån Audero som stod för en fantastisk räddning på en nick men returen gick rakt på en påpasslig De Rossi. Otur för Audero och tur för Mirantes Roma.

En nöjd Mirante efter nollan mot Sampdoria

Robin Olsen kommer nog att få fortsätta på bänken ett tag till, tyvärr. Roma fortsätter att jaga den viktiga 4e platsen i tabellen,  i och med segern så är dom bara 1p bakom Milan som innehar 4e platsen idag.

Juventus är i stort sett klara seriesegrare och helgens seger mot Milan med 2-1, Juventus kan snart hämta hem sin 8e raka Scudetto.
Szczesny vaktade målet för Juve och i Milans mål vaktade igen Pepe Reina kassen då Donnarumma fortfarande är borta ifrån spel pga en muskelbristning. Reina fick visa sina kvalitéer i matchen men Juve är tunga och otroligt starka och kunde vända i den andra halvleken och tillslut vinna matchen med 2-1.

I Juventus återfinns också Mattia Perin som anslöt ifrån Genoa i somras och nu kan man läsa att Perin inte är nöjd med situationen och vill ha speltid då han allt för ofta får sitta på bänken i Juve. Han säger sig värdera speltid högt då han vill slå sig in i det Italienska landslaget som jagar en plats i EM 2020. Vad som kommer att ske med Perin återstår att se men bli inte förvånade om han till sommaren igen blir utlånad till sin gamla klubb Genoa som han är mycket älskad i.

***

Ligue 1, Frankrike.

Gigi Buffon vaktade igen PSGs mål i 2-2 matchen mot Strasbourg. PSG som leder ligan med 20 (!) poäng kunde ha säkrat ligatiteln redan nu om man hade vunnit men “bara” oavgjort sköt upp firandet en vecka till…

Fantastiska Stephane Ruffier firade i helgen sin 400e match i Ligue 1 då hans Saint Etienne spelade 2-2 mot Amiens. Ruffier, en levande legend!

Vår egna KeeperKalle Johansson var återigen på bänken då Guingamp kryssade 1-1 mot Subasics Monaco. I Guingamps mål står sen en tid tillbaka den 22åriga Fransmannen Marc-Aurele Caillard före Karl-Johan. Guingamp är påväg ut ur Ligue 1 då man är sist i tabellen, men än finns det hopp då det återstår 7 omgångar och man är “bara” en poäng ifrån kvalplatsen.
Om KeeperKalle är kvar i Guingamp efter sommaren det är högst oklart dock, spännande och se vad som kommer att ske för Kalle.

***

SuperLiga, Danmark.

FCK med Jesse Joronen är påväg mot ett nytt ligaguld. FCK är tillbaka i gammal god form denna säsongen och i helgen tog man en kvalitativ 1-0 seger på bortaplan mot Sten Grytebusts Odense.
En följetång i dom danska medierna denna säsongen har varit Norrmannan Grytebusts framtid i Odense. Hans avtal går ut till sommaren och mycket talar för att den Norska landslagsmannen kommer att lämna OB. Konkreta förslag finns ifrån både Brøndby och FCK och nu idag kan man läsa att Grytebust ska vara nära en övergång till FCK nu till sommaren.
Det skulle i så fall bli en otroligt tuff målvaktssituation då bara en utav Jesse Joronen och Grytebust kan spela…vad som kommer att se där lär vi få återkomma till.

foto: Bildbyrån / Grytebust

Den danska ligan är nu inne i sin slutspelsfas då topp 6 lagen spelar i mot varandra om medaljerna.
Strax under top 6 lagen hittar vi våra Svenska målvakter i Ligan. Jacob Rinne i Aalborg och Patrik Carlgren i Randers.
Båda två spelade 1-1 i sina matcher denna helgen. Ingen av målvakterna har chans till några medaljer i år då dom inte tillhör topp 6 lagen och Rinnes Aalborg åkte också i förra veckan ut ur Pokal Turneringen (Danska Cupen) i semifinalen. Men än finns det hopp om en Europa League kvalplats för dom båda.

Den danska ligan är uppdelad i 3 grupper nu i slutspelet. En topp 6 grupp som vi redan skrivit om, där FCK är påväg mot guldet. Sen där under är det 2 grupper á 4 lag i varje som slåss om Europa League playoff platser.
Topp 2 lagen i varje grupp går till Europa League playoff slutspel och dom 2 bottenlagen i varje grupp går till SuperLiga playoff om att hänga kvar.

Lite krångligt att förklara men så ligger det till. Rinne (Aab) och Carlgrens(Randers) ligger just nu i samma grupp och båda lagen har var sin Europa League playoff plats. Vi återkommer såklart med mer info när det börjar att dra ihop sig.

***

Har vi missat något intressant ifrån helgen, så maila oss på Malvaktskanalen@gmail.com eller skriv till och på facebook och instagram.

///JOHN

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*