Fotparader osv…

Andrés Moncada, Viktor Jansson och Marcus Gerd. IFK Uddevalla Futsal

Andrés Moncada’s blogg /
14 April

Sedan ett par år tillbaka har en ny trend bland de moderna målvakterna startat, nämligen benparader. Parader där målvakterna använder sina fötter och ben för att blocka och styra bort skott, skott som oftast kommer från nära håll. Lite mer av en reflexparad, som i handboll eller ännu tydligare i futsal.

Målvakter som Neuer, Ter Stegen, Oblak, Keylor Navas och De Gea är några av de moderna elit-målvakterna som varje vecka visar publiken och motståndare hur man kan blocka ett skott med foten/benet istället för sina händer.

David De Gea. Youtube.

Givetvis, när vi vanliga fotbollsentusiaster ser dessa fina och oortodoxa räddningar blir vi lite hypade och vill införa den tekniken i våra träningar och matcher. Men hur funkar det egentligen och varför? Vilka fördelar och nackdelar finns det med att göra dessa futsalräddningar under en match?

Som ni kanske vet så är jag en gammal futsalsmålvakt och under de två senaste säsongerna har jag varit målvaktstränare för IFK Uddevalla Futsal samtidigt som jag under en längre period har varit målvaktstränare i fotbollens division 2. Mycket av den lilla framgången jag har haft under mina 8 år som målvaktstränare har varit att kunna mixa ihop det bästa av båda sporterna till målvaktens fördel.

Ofta måste jag påminna mina futsalsmålvakter att vi faktiskt kan använda händerna. Att inte använda händerna inom futsal är det största misstaget som jag anser inom sporten. I länder där futsal är en ny sport saknar man kunskapen och målvakterna tror att det enda sättet att rädda skott är med benen och magen. Samma sak händer inom fotbollen. Målvakterna måste bli påminda att vi också kan använda våra ben och fötter för att rädda skott i vissa situationer och att denna tekniken kommer att ge oss ännu mer resurser att använda under matcherna.

***

I futsal är målet lika stor som i handboll. Det begränsar ytan där målskytten kan göra mål. 80% av alla avslut på mål kommer inom en 9 meters radie, dvs att målvakterna mestadels gör reflexräddningar och inte riktigt planerade räddningar som i fotboll. Eftersom de flesta avsluten kommer från nära håll är det mer naturligt för målvakterna att använda fötterna, bena, knäna, magen och bröstet för att blocka skotten. Sen finns det en oskriven regel inom futsal för oss målvakter. Vår främsta uppgift är inte att fånga och “limma” bollen utan bara blocka och styra bort den. En boll som kommer från 6 meter i 100+ km/h är nästan omöjlig att ”limma” med händerna.

Manuel Neuer

Så, hur använder jag denna futsalteknik inom fotboll? Enkelt! Jag förbereder och planerar övningar så matchlikt som möjligt där skotten kommer från väldigt nära håll, alltså en till sex meter och där bollen går så nära kroppen på målvakten som möjligt. Målvakterna får prova samma skott med handen och med fötterna för att de själva ska få avgöra vilken teknik som de tycker är mest effektiv och enklast att genomföra. Målvakterna får tillgång till båda teknikerna så att de själva kan avgöra under en matchsituation hur de vill lösa situationen.

Vår uppgift som tränare är att förberedda våra spelare så gott vi kan, att förse dem med så många verktyg som möjligt så att de sen kan avgöra själva under matcher hur ska de lösa alla problem och situationer som uppstår. Om vi tvingar en spelare att göra en viss räddning bara för att vi har tränat på den eller att vi har sett De Gea eller Neuer göra den så är det ett misstag, och ett grovt sådant.

Futsal är jättebra för att få våra målvakter att utveckla deras spelförståelse, snabba reaktioner, reflexer och använda hela kroppen och inte bara händerna. Lyckas vi ta det bästa av futsal, hockey, handboll, osv, kommer våra målvakter att utvecklas. Det kan jag garantera er.

I länken nedan får ni se en video från det engelska damlandslaget där de tränar futsalteknik med sina målvakter och dessa övningar är grymma och jag har använt dessa övningar både inom futsal och i fotboll. Ha det gött och glöm inte att skicka era frågor eller konstruktiv kritik.

Jag finns på Instagram @amoncadah, Twitter @colomoncada och Youtube.

 

SENASTE NYTT

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*