Än så länge är vi Tommy Salo

För oss som hamnade längst bak i laget i början av 90-talet har nog en skräckblandad förtjusning inför målvaktsträning. Minns själv min målvaktsträning – som dock kom väldigt sent in i ”karriären”. Då handlade det mer om att få skott på sig. Helst från exakt samma position – rakt framifrån – ungefär 15 skott. Sedan skulle man sammanstråla tillsammans med resten av laget.

När träningen blev mer avancerad så fick man eventuellt avslut snett framifrån.I grunden fanns ingen direkt tanke, filosofi eller syfte. Jag lastar inte mina gamla målvaktstränare, de var barn av sin tid och hade säkert sina nedärvda traditioner på hur man skulle genomföra en session.

Men den målvaktsträning som ofta praktiseras idag har vandrat i takt med övriga samhället och blivit mer internationaliserat. Idag finns det en massa inspiration på digitala plattformar och vi är inte längre begränsade till Svenska Fotbollsförbundets mall för målvakter.

Är övertygad att vi fotbollen kommer vandra samma väg som hockeyn har gjort. På 90-talet fanns det egentligen en etablerad målvakt på andra sidan pölen – Tommy Salo.

Idag haglar det av målvakter i världens bästa hockeyliga. Jag hoppas på att vi kommer ha etablerade fotbollsmålvakter i de allra största ligorna i Europa inom 10 år – det skall inte vara något unikt när en målvakt går till en storklubb.

Men vi når bara dit om vi vågar släppa sargen, ta in nya influenser och ge våra ungdomar de rätta verktygen för att utvecklas.

 

Martin Andersson

New Wave Goalkeeping

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*