Petr Cech: Mannen, myten och hjälmen har bara en match kvar att spela!

Peter Cech

Arsenals målvakt Petr Cech har en match kvar i karriären innan han lägger hjälmen på hyllan och det är Europa League finalen mot hans förra arbetsgivare Chelsea.
Den matchen blir slutpunkten för en 20 år lång och framgångsrik karriär för 37-åringen som anlände till London 2004 ifrån den Franska klubben Rennes.

***

När Petr Cech var i sin prime så hade han en så stor psykologisk påverkan på spelet och på planen att han hela tiden hade ett övertag på motståndarnas forwards.
Detta var trots att han fick återhämta sig ifrån en skallfraktur under 2006 och det var där och då som hans kännetecken hjälmen började att användas och sen dess har han inte spelat en match utan sin hjälm.

Så vad gör Petr Cech till en av dom absolut bästa målvakterna i fotbollshistorien och kanske den allra bästa genom Premier League historien?

Han talar fem olika språk flytande, han älskar ishockey och har nyligen spelat in en singel med Queen trummisen Roger Taylor, han har många strängar på sin lyra Petr Cech.

***

Fyra gånger har han fått Golden Glove priset i Premier League för att ha varit den målvakten med flest antalet nollor, han har också varit uttagen i PFAs Team of the Year vid två tillfällen.

Hans 494 matcher för Chelsea gör han till den utländska spelaren med flest matcher för klubben och den “sjätte-rankade” spelaren genom alla tider i Chelsea med flest matcher.

Han slutade i det Tjeckiska landslaget 2016 och fram tills dess så stod han noterad för 124 landskamper vilket är rekord. Ingen annan tjeckisk spelare har fler landskamper än Petr Cech.

***

När det kommer till antalet nollor så finns det ingen med fler nollor i Premier League är Petr Cech.

Top 10 – Antalet Nollor i Premier League.

Petr Cech 202
David James 169
Mark Schwarzer 151
David Seaman 140
Nigel Martyn 137
Pepe Reina 134
Edwin van der Sar 132
Tim Howard 132
Brad Friedel 132
Peter Schmeichel 128

Cech har också rekordet för flest antalet nollor under en och samma säsong. Det var under säsongen 2004-05 som han bara släppte in 13 mål på hela säsongen, det var också första gången på 50 år som Chelsea vann Premier League.

Top 5 lista – Premier League Målvakterna med flest nollor under en och samma säsong.

2004-05 Petr Cech 24
2008-09 Edwin van der Sar 21
2018-19 Alisson 21
2008-09 Pepe Reina 20
1994-95 Peter Schmeichel 20

 

När Cech anslöt till klubben under sommaren 2004 så var Chelsea fortfarande en klubb med medelmåttiga ambitioner och den relativt nya ägaren Roman Abramovich hade inte hunnit sätta sin prägel på klubben än.

Abramovich anställde Mourinho samtidigt som Cech kom till klubben och där har vi två viktiga nyförvärv som hjälpte klubben till guldet det året.

***

Chelseas förra spelare Pat Nevin beskriver Cech som long, vig, stark och modig och berömmer Cechs placeringsförmåga. Alla dessa attributen satte en ny standard för målvakter i Premier League enligt Pat Nevin.

“I think he changed a couple of things in goalkeeping like Peter Schmeichel and Neville Southall had done before,” har Nevin sagt till BBC.

“Keepers were traditionally not as tall before, and the ones that were usually weren’t that agile – his combination of size and agility was a step change.

“He also changed how the team defended corners. He was the best in the business at a lot of things and would come and collect everything, making a huge difference to the team.

“When you are one against one with a goalkeeper, most strikers think they are odds on. But at Cech’s best you weren’t odds on. A lot of that was due to the technical side of goalkeeping which he worked so hard on.

“He knew he had to get to 14 yards out, he knew where that was and he knew where to specifically be at each angle having worked it out scientifically. He was an ice hockey goaltender as a kid so he brought a slightly different set of skills from that with the speed of his hand movement from saving a puck.”, många intressanta citat ifrån Pat Nevin som talat med BBC om Cech.

***

Cech’s psykiska styrka och tekniska kapacitet hjälpte honom att hålla Premier League recorder i längst tid utan att släppa in ett mål. Under säsongen 2004-05 så höll Cech nollan i 1025 minuter i sträck.

Det tog också bara 180 matcher innan har kom upp i 100 nollor i Premier Legaue, mycket imponerande.

***

Är Cech kanske den bästa målvakten I Premier Leagues historia?
Cech’s karriär gick igenom en tuff tid I 2006 då han kolliderade otäckt med Readings Stephen Hunt. Den skadan han ådrog sig den Octoberdagen 2006 var nära att kosta Cech Hans karriär. Check var helt borta I från fotbollen i tre månader och kunde efter dom månaderna återvända till målet men var då tvungen att använda en skyddshjälm.

Cexhs förra lagkamrat Pat Nevin fortsätter och kallade Cech’s inställning för “an utterly stupid desire to win at all costs”.

Pat Nevin ser Cech som en av dom två bästa Premier League målvakterna genom alla tider.

“You can’t save them all but his numbers on one-v-ones were brilliant The other thing to look at is errors. When you look back on his career in England it’s difficult to remember many – particularly in the big games.

“Most people would look at Peter Schmeichel and Petr Cech as being the best. Longevity plays big with me because you need to be good for a long time.

“For a core period he was the best in the world, and Schmeichel was as well. I can’t think of anyone else over 10-15 years that beats them.”, Många intressanta citat ifrån Pat Nevin som tagit ett snack med BBC om Petr Cech’s karriär.

***

Det som då återstår i Petr Cech’s fotbollskarriär är Europa League finalen och “sagan” Peter Cech kan oavsett resultatet i den finalen inte få ett bättre slut! Helt otroligt och ofattbart att juset dessa två klubbarna ställs mot varandra i finalen. Vi ska lägga till det i all denna statistik att Petr Cech har 280 segrar i Premier League, helt enkelt en otroligt siffra som få spelare kan slå. Nämnde vi ens hans fyra Premier League titlar och hans Champions League guld ifrån 2011-12.

Det har också spekulerats i media om Cech’s framtid. Vi på Målvaktskanalen har skrivit om det förut. Det har talats om målvaktstränarjobb i båda klubbarna som varit alternativ men dom senaste ryktena är att han kommer att bli Chelseas nya SportsDirector, alltså Chelseas nya Sport Chef. Ett mycket stort jobb i så fall för Cech om det nu blir så.
Först återstår ett jobb, två gånger fyrtiofem minuters Europa League final!

Mannen , myten , hjälmen – Petr Cech !

 

 

/// JOHN

SENASTE NYTT

Nytt podcastavsnitt ute nu ! Avsnitt 32

Målvaktskanalen Podcast är tillbaka och vi snackar återigen om dagsaktuella målvaktsbaserade ämnen 🙂 Pär Hanssons framfart i TV studion, Damlandslagets EM kval, Premier Leagues premiäromgång och mycket mycket annat ! Målvaktskanalen · 32 Man kan [...]

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*