Dam VM 2019 visar på den största utvecklingen i fotbollshistorien

JOHNS BLOGG

foto: bildbyrån

Johns Blogg
27 Juni 2019

***
Det är fotboll på högvarv runt om i världen just nu. Jag kan inte hålla ordning på allt. Skulle jag ens försöka följa med i allt som händer så skulle jag bli helt snurrig.
Det är fotbolls VM för damer i Frankrike, det är U21 EM, det är Copa America och det är Afrikanska mästerskapen just nu samtidigt!

Lägg där till att Allsvenskan har dragit igång och sparkar igång ordentligt nu till helgen…..som ni förstår så hinner iallafall inte jag personligen hålla reda på allting.

Mitt i allt detta underbara kaos av härlig fotboll så är det något som tydligt sticker ut och det tycker jag är är Dam VM i Frankrike.
Det som så tydligt sticker ut i mängden här är målvaktsspelet och den kvalitén som målvakterna visat under VM hittills.

***

Senaste det var VM för Damer var 2015 i Kanada där USA blev mästare med målvaktsikonen Hope Solo i mål.
Hope Solo var en lysande stjärna på målvaktshimlen och hon var så stor att hon nästan ställde alla andra duktiga dam målvakter i en skugga bakom hennes stjärnglans. Hope Solo var en fantastisk målvakt och hyllades för sitt målvaktsspel med all rätt.
Där bakom Hope Solo fanns det såklart stora stjärnor som Tysklands Nadine Angerer , Hedvig Lindahl, Sarah Bouhaddi, Ingrid Hjelmseth och Japans Ayumi Kaihori (som gjorde ett grymt VM i Kanada) bland annat. Det fanns då såklart fler stora och duktiga tjejmålvakter där ute i världsfotbollen men jag kan erkänna att jag inte har och hade superkoll på så många dam målvakter.
Ofta när jag väl tittade på dom stora mästerskapen så imponerades jag sällan. Det var dom här namnen jag nämnde som imponerade och några få till men långt ifrån alla. Det hände ofta stora missar just pga att man såg att målvakterna helt enkelt saknade kvalité. Misstag gör alla målvakter men man ser också vad misstag beror på och i många fall när det var stora mästerskap för damer så var det alltid minst ett eller flera enorma missar som tyvärr fick för stor fokus i media som också svartmålade damfotbollens målvakter en del, tyvärr.

Men det jag precis försökte beskriva var dåtid. Så var det förr men bara för fyra år sen.
Nu år 2019 imponeras jag enormt utav målvaktsspelet i VM !
Alla nationer har kvalité på målvaktssidan, på fyra år har utvecklingen gått spikrakt uppåt ser det ut som och dom flesta nationerna har två eller tre toppkvalitémålvakter i sina trupper!
Denna utvecklingen som skett på damsidan rent målvaktsmässigt är om jag får kalla det en revolution. Det är den största synliga kvalitetshöjningen jag skådat.

Jag skriver det igen, jag har inte varit någon expert på världens alla dammålvakter och jag är inte det nu heller men jag ser vad jag ser och Dam VM i Frankrike är kvalité!

***

Som svensk så sticker helt klart Hedvig Lindahls straffräddning nu senast mot Kanada ut i mängden av goda målvaktsingripanden i Frankrike VM.
En sanslöst bra räddning rent kvalitativt. Ska man bryta ner räddningen i atomer så är det så många saker som gör att den är av kvalité.
Det är mycket styrka bakom den räddningen först och främst. Spänsten, benstyrkan i sidled. Bålstyrka att orka hålla sig så rak och stark. Armar och axlar i att orka styra ut bollen som hon gör när hon räddar straffen i full utsträckt längd. Tekniskt är det en vacker räddning också där tusentals timmar ligger bakom den räddningen.
Styrkan, tekniken och all kvalité är såklart en sak men sen det mentala! Hedvig visar upp en enorm mental styrka att i rätt läge, i ett VM slutspel ta rätt beslut och sen göra det så bra. Det är otroligt starkt, otroligt imponerande.

Det som jag anser är viktigast med Hedvigs prestation är hennes roll som ambassadör för sporten och för alla målvakter i Sverige. Tusentals unga målvakter både killar och tjejer ser på VM och ser givetvis på Hedvigs prestationer och på hennes straffräddning. Det ger enorma ringar på vattnet och inspirerar tusentals. Det värmer mitt målvaktshjärta allra mest att intresset för positionen som målvakt växer. Det är viktigt för återväxten inom Svensk fotboll men också för utvecklingen av positionen som målvakt. Hedvig visar kvalité, en kvalité som “nya” unga målvakter drömmer om att en gång få kunna visa upp men också driver det tusentals att bli bättre och vilja utvecklas och kämpa på.

Det är bara en reaktion ifrån Sverige vad som sker här med det spelet som Hedvig visar upp på planen och på det sättet som hon exponeras som en så glad och härlig tjej! Underbart.
Ta bara min äldsta dotter som nu vill bli som Hedvig och tycker att hon är supergrym. Bara ett exempel av tusentals.

***

Internationellt så är det exakt samma i alla dom andra länderna.
Norge med Ingrid Hjelmseth till exempel, stor straffhjälte mot Australien senast och en stor inspiration.
Eller Chiles målvakt Christiane Endler…
och Argentinas målvakt Vanina Correa…
och Australiens Lydia Williams
eller Jamaicas unga Sydney Schneider
…jag kan fortsätta

Jag har inte ens nämnt dom stora nationernas keepers så då förstår ni att årets VM har varit en brilliant uppvisning hittills att målvaktsspelets utveckling går framåt och det är så otroligt roligt att se detta!

Härligt…och mer kommer vi att se i kvartsfinalerna och framåt!

Dagens PS.
Norge blev idag utslagna ur VM då England vann med 3-0 och en helt fantastisk landslagskarriär är över i och med det resultatet.
Ingrid Hjelmseth har gjort sin sista landskamp och om jag inte räknar fel så blev det tillslut 169 landskamper och det är enastående! Vilken målvakt och vilken ambassadör för sporten hon är!

GRATTIS INGRID TILL EN FANTASTiSK LANDSLAGSKARRIÄR!

 

 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*