Zack Steffen är redan en profil i Bundesliga!

bundesliga

USA har en lång tradition bakom sig att plocka fram målvakter av högsta kvalité, trots att “fotbollsnationen” USA är en relativt ung fotbollsnation jämfört med övriga fotbollsvärlden. Stora profiler som Kasey Keller, Brad Friedel och Tim Howard några stora namn som fått en lyckad och lång karriär i både landslaget och på andra sidan Atlanten. Näste man på tur är 24årige Zach Steffen som under en lång tid varit en av USAs största målvaktslöften men att ta steget ifrån att vara lovande till en etablerad målvakt i Europa är långt men nu är han där, Zach Steffen.

Steffen åkte i sena tonåren över Atlanten för att pröva lyckan i FC Freiburg men under dom åren i Freiburg så lärde han sig mycket men fick aldrig riktigt det genombrotten han hade hoppats på. Steffen flyttade sen tillbaka till USA för att börja om lite och ta med sig alla erfarenheterna ifrån tiden i Tyskland och nu på allvar etablera sig på seniornivå i USA.
Han skrev i 2016 på för Columbus Crew i MLS och gick direkt där ifrån på ett kortare lån till Pittsburgh Riverhounds, man såg direkt där att Steffen var redo för MLS och efter bara en säsong i Riverhounds så etablerade sig Steffen som nummer 1 i Columbus.

När han väl fick förtroendet och chansen i Columbus så gick det fort. Hans matchvinnande prestationer började ge eko i hela ligan och Steffen blev snabbt ett stort namn i MLS. Den moderna målvaktsstilen där Steffen både kan räddar bollar och agera lysande i det offensiva spelet med fötterna gjorde att flera Europeiska klubbar igen började visa intresse för Steffen.

***

Men Steffen som är en lugn och mogen kille hade lärt sig av åren i Freiburg att inte denna gången bara hoppa på första bästa kontraktserbjudande ifrån Europa. Nu fick han regelbundet spela på en hög nivå och började etablera sig i det Amerikanska A-landslaget så skulle han igen ta steget över till Europa så måste det verkligen kännas rätt. Steffen tackade enligt rykten nej till flera klubbar i både Premier League och i Championship under både 2017 och 2018 för att ha is i magen och utvecklas och vänta in det rätta tillfället för att igen flytta över till Europa.

Så kom då dagen i December 2018 då man något överraskande kunde se nyheten att Zach Steffen hade skrivit på för Manchester City. Steffens målinriktade inställning och kyla hade givit frukt och ett 4års avtal var signerat och klart. Övergången hamnade på 7.5 miljoner pund och kan stiga till 10 miljoner pund och diverse klausuler skulle gå i lås i framtiden. Den summan gör Steffen till den dyraste målvakten som någonsin lämnat MLS och City med Guardiola i spetsen vet vad som har köpt för målvakt. Steffens spelstil passar perfekt in i City och Guardiolas filosofi där man vill ha en målvakt som inte bara är bra på att rädda bollar utan där spelet med fötterna är minst lika viktigt, kanske till och med ännu viktigare än att rädda bollar.

***

Om man ser på Ederson som idag är Citys nummer ett så är han bara två år äldre än Steffen och är det något Ederson är känd för så är det för otroligt bra spel med fötterna. Så visst har Steffen hamnat rätt men konkurrensen är stenhård då Man City har inte bara Ederson i truppen utan också Claudio Bravo, Daniel Grimshaw och Scott Carson. Det är bara målvakterna i Man Citys trupp idag, lägg därefter till supertalangerna Arijanet Muric 20årig Kosovo-Albansk keeper som just nu är på lån i Nottingham Forest och Gavin Bazunu 17år som är en av  Irlands största målvaktstalanger någonsin. Men Zack Steffen är väl medveten om hans situation och med ett fyraårskontrakt i Manchester City som en säkerhet så vet han att City har en plan för honom och det visade sig direkt att så var fallet.

Steffen skrev på för Manchester City i December 2018 men anslöt först under sommaren 2019 för att omgående bli utlånad till Bundesliga nykomlingen Fortuna Düsseldorf och där är vi idag.

Med bara två omgångar in av Bundesliga säsongen så har Steffen redan visat Düsseldorf fansen och hela ligan hur duktig han är. I premiären mot Werder Bremen där Düsseldorf vann med 3-1 så var Steffens prestation matchavgörande och fick välförtjänt priset som matchens bästa spelare. Både motståndare i Bremen och hans egna tränare i Dussendorf gick efter match ut och sa att det var Steffen som vann matchen åt nykomlingarna.

Efter bara två omgångar in i Bundesliga så är han redan ett namn i en av världens tuffaste ligor och Målvaktskanalens Amerikaexpert Matt Pyzdrowski säger följande om Steffens start i Bundesliga:
“Steffen was excellent in his Bundesliga debut. His distribution, shot-stopping, and cross management were all incredible. The way he anticipated the play in front of him and remained a step or two ahead of his opponents at all times was unlike anything we have seen from him before. He’s relied on his reflexes and reactions for a majority of his career but this was the first time we saw Steffen take a proactive approach to his game. It leaves me excited about his future because if he was able to add something this substantial to his skill-set already in just a few short weeks I can only imagine how much he will continue to improve in the years to come.”

***
Info: Zack Steffen
född: 2 April 1995
längd: 191cm
8 a-landskamper för USA
2018 MLS Goalkeeper of the Year
Klubb: Manchester City nu på lån i Fortuna Düsseldorf

///JOHN / MATT

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*