Champions League är tillbaka! Veckans profil: Gaetan Coucke

CHAMPIONS LEAGUE

Champions League 2019/2020 är här och visst är det underbart!
Det är något speciellt med Champions League och gruppspelsmatcherna när drömmar blir verklighet och där alltid nya stjärnor tänds. Veckans målvaktsprofil är en ung målvakt som nu gör sig redo för sitt livs utmaning. En utmaning som han inte kunde drömma om för bara några månader sen. 
Det är den Belgiska 21 åringen Gaetan Coucke som spelar i Genk som vi valt att lyfta fram i denna artikeln. 

***

Sällan har ordspråket “Den enes död den andres bröd” passat bättre in på någon än för Genk målvakten Gaetan Coucke. Den unge Belgaren gör sig nu redo för Champions League debut, en stor dröm som han inte trodde på när försäsongen drog igång i somras med Genk.
Coucke gjorde då sig redo för ännu en säsong som back up till den rutinerade förstamålvakten Danny Vukovic men ett olyckligt träningspass på gymmet skulle förändra allt för både Coucke och Vukovic.

Belgiska Genk har i två års tid haft en mycket stabil och rutinerad målvakt mellan stolparna, nämligen den Australiensiska keepern Danny Vukovic.
Vukovic var en stor bidragande orsak till att Genk kunde något överraskande vinna den Belgiska ligan förra säsongen och drömmen om Champions League blev sann för den 35åriga Socceros keepern!

***

Det var då under ett gympass (!) på försäsongen som olyckan var framme för Vukovic.
Vukovic drog av hälsenan när han tränade spänst inne i gymmet. Det var en så pass allvarligt skada att han beräknades bli borta i 12 månader. Där och då rök Vukovics dröm om Champions League för denna gången och för Coucke så förändrades allt. Nu var han helt plötsligt förstaval i regerande mästarklubben och Champions League väntade.

***

Genk har inte ens registrerat Vukovic för Champions League denna säsongen. Vukovic var ohotad förstamålvakt i Genk och han var också påväg att på allvar utmana Brighton & Hove Albion målvakten Maty Ryan.

Om Vukovics skada sa Gaetan Coucke följande:

”Jag var inte där på gymmet när det hände. Vi hade en träningsmatch den dagen och jag skulle vara på träningsanläggningen senare. När jag gick in i omklädningsrummet för matchsamlingen så sa min tränare att jag skulle vara i mål mot KV Mechelen i liga premiären istället för i reservlaget. Jag visste först inte hur dålig Danny var. Det var en dubbel känsla. Jag var glad att få min chans, men Danny är mer en vän än en lagkamrat. ”

***

I Belgien så skriver många om likheterna emellan Coucke och en annan fd Genk målvakt som också fick sitt genombrott som ung tack vare en skada på den ordinarie målvakten, nämligen Courtois. Men just den jämförelsen gillar inte Coucke som kommenterade Courtois jämförelsen såhär i somras:

”Ja, men annars är det värdelöst att mäta mig med Courtois. Han är verkligen en exceptionell talang, det finns inte så många som honom. Jag är Coucke och vill skriva min egen berättelse i Genk. ”

***

Champions League för Genk och för Gaetan Coucke sparkar igång med en bortamatch mot RedBull Salzburg.
Grupp H där även Liverpool och Napoli finns med.

Drömmen blir ikväll sann för Gaetan Coucke som för bara några månader sen var en relativt okänd med lovande keeper. Nu är han förstavalet i Genk och Champions League målvakt!
håll ett extra målvaktsöga på honom under årets Champions League!

/// JOHN för Målvaktskanalen.

1 Comment

  1. Intressant text. Fler sådana, tack. Gick ju så där mot Red Bull i första omgången. Å andra sidan släppte Lloris in sju i går så står Gaetan i kväll mot Napoli så ska jag kolla. Ps De var ju rätt uppenbart att Bayern scoutat Lloris stora svaghet – synd att ingen av alla gubbarna på Viasat Sport inte har några kunskaper om den del av spelet i värdesätter högst.

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*