Schalkes Alex Nübel: Från “striker-keeper” till Neuers arvtagare

Schalkes 23-åriga målvakt Alexander Nübel var ursprungligen utespelare och inte målvakt. Nübel var ända fram till 15 års ålder en riktigt duktig forward i Paderborn och han tyckte inte alls det var så roligt att vara målvakt.
Målvaktskanalen har tagit del av Bundesliga.com reportage om Schalkes superkeeper som redan som 23-åring har blivit utnämnd till lagkapten för Schalke. Tysklands U21 keeper har imponerat i så väl klubblaget som i U21 landslaget men enligt hans ungdomstränare i Paderborn så är det riktigt överraskande att Nübel faktiskt ens står i mål.

***

Nübel var en hårt arbetande forward som ungdomsspelare i Paderborn. Hans ungdomstränare Marco Cirrincione berättar:

– Vi kunde inte klara oss utan honom där framme. Han var fantastisk i luften och hade en fantastisk inställning då han gick på allt och jagade bollen. Han var hänsynslös, minns Nübels ungdomstränare.

– Ibland så deltog han i målvaktsövningar i början av träningspassen och när en av våra målvakter beslutade sig för att sluta efter säsongen för att satsa på bordtennis så fanns det en lucka och Alex testade på att stå i mål under några matcher.

– Han ville ändå fortfarande spela som forward så vi började kalla honom för “striker-keeper”. Han tyckte faktiskt det inte var så roligt att stå i mål. Han älskade mest att gå med fram och göra mål.

– Jag minns speciellt en match vi spelade mot Verl och det var 0-0 i paus och Alex bytte ifrån målvakt till forward under pausen och han fullkomligt exploderade och gjorde två mål och vi vann tillslut med 5-0 den matchen.

***

Vid 15 års ålder så blev Alex Nübel i stort sett fast i målet och blev så duktig att han redan som femtonåring fick spela med Paderborns U17 lag. Han kallades hela tiden för “striker-keeper” i laget och lagkamraterna jämförde honom med Manuel Neuer. Vid 18-års ålder så blev han uppflyttad till reservlaget och säsongen 2014/15 så fick han sitta på bänken under sex Bundesliga matcher under samma säsong innan Schalke fick upp ögonen för honom.

Den 195 cm långa Alex Nübel fick göra sin Bundesligadebut för Schalke i omgång 34 säsongen efter (15/16) i 4-1 segern mot Hoffenheim, men fick vänta två år till innan han fick spela med Schalkes A-lag igen.
Nübel fick förtroendet i slutet av säsongen 2017/18 och spelade så pass bra då att han tog platsen ifrån den mer etablerade Ralf Fährmann.
Eftersom att Nübels målvaktskarriär hade gått fort framåt sen han som 18-åring kom upp i Paderborns seniortrupp så var tiden bakom Ralf Fährmann en viktig skola för Nübel som tränade hårt och lärde sig otroligt mycket av Fährmann.

Säsongen 2018/19 var Nübels första hela år som Schalkes nummer 1. Ett år då han spelade 18 matcher och höll nollan vid fem tillfällen. Nübel spelade mycket bra i dom matcherna han spelade men laget hade det tuffare och säkrade Bundesligakontraktet med bara två matcher kvar av säsongen.

Till denna säsongen 2019/20 så lämnade Ralf Fährmann för spel i Premier League med Norwich och 23-åriga Nübel blev utav tränaren Michael Wagner utnämnd till lagkapten.

***

Nübels framfart i Bundesliga har såklart inte gått obemärkt förbi och det Tyska A-landslaget har koll på honom:

– Nübel har något extra. Han kom ifrån ingenstans och spelar som att han vaktat Schalkes mål för alltid, sa nyligen Tysklands målvaktstränare Andreas Köpke när han fick frågan om Nübel.

På frågan om Nübel en dag kan bli Tyskland nummer 1 så sa Köpke: “Ja, det kan han bli. Han behöver mer erfarenhet men det kommer att komma med tiden och han utvecklas riktigt bra hela tiden.”


Håll ett extra öga på Schalkes “striker-keeper”, en helt fantastisk målvakt med många år framför sig.

ExtraInfo:
Alexander Nübel är lagkapten för Schalke, och han har spelat 17 U21-landskamper för Tyskland.

Bundesliga startar igång igen till helgen efter landslagsuppehållet och Nübels Schalke möter på Söndag Hoffenheim på bortaplan. Schalke har startat ligan bättre får och är med där upp i toppen då man just nu efter sju spelade matcher ligger på en sjätteplats bara två poäng efter toppen.

***

///JOHN

SENASTE NYTT

Buffon använder drömmen om Champions League titeln som drivkraft.

Den levande legendaren Gianluigi Buffon stod i helgen Turinderby sin 648e Serie-A match och gick då om Paulo Maldinis gamla rekord med flest spelade matcher i Italiens högsta liga.  Den idag 42 åriga målvakten berättade [...]

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*