Moncada’s blogg: Målvaktskris i Futsallandslaget? 

B L O G G

Andres Moncadas blogg 27 Okt 2019
__________________________

Hej Målvaktskanalen och bloggen, det var ett tag sen men nu är jag tillbaka med en allvarlig fråga:

Är det målvaktskris i det svenska futsallandslaget?

***

Häromdagen kunde jag läsa i Futsalmagasinet en lång och intressant intervju med förbundskaptenen Matija Dulvat där han pratade väldig ärlig om alla möjliga ämnen som rör landslaget just nu.
Något som fångade hela min uppmärksamhet var såklart målvaktssnacket. Där berättade Dulvat om varför var han ”tvungen” att övertala Toffe Solberg att komma tillbaka innan kvalet. 

”Vi provade fem-sex andra målvakter, men de är inte på samma nivå. Robin, Solberg och Gerd är på en annan nivå än de andra. Jag säger inte att någon annan inte kommer att komma dit, men där är de inte just nu”, citat ifrån Matija Dulvat. 

Det var det som Dulvat hade som argument till varför Toffe blev kallad igen till landslaget. 

Sen i samma intervju säger Dulvat att ”stressen hos oss försvann när vi tog oss vidare från Preliminary round. Den här huvudrundan är en bonus för oss. Självklart vill vi gå vidare, men tänker man realistiskt slutar vi på fjärde plats i den här gruppen”

Alltså, förbundskaptenen  påstår att det saknas rutinerade och erfarna målvakter i Sverige och att detta kvalspel är ”en bonus” 

Då undrar jag. Om VM-kvalet i Kroatien är ”en bonus” och det var så givet att Sverige skulle sluta sist i gruppen och det fanns inga större ambitioner än att spela ihop laget inför EM-kvalet som börjar 2020. Varför tar man Toffe Solberg som förstemålvakt och inte låter då Viktor Jansson stå under dessa matcher så han skaffar den rutinen och erfarenheter som han kommer att behöva under EM-kvalet? 

Jag menar. Toffe kommer ju inte stå mer i landslaget eller klubblaget efter denna veckan! 

Det är förmodligen Viktor Jansson, Viktor Säf och Marcus Gerd som kommer bli den nya landslagstrion de kommande åren. Var inte denna veckan ett fantastisk tillfälle att låta då Viktor Jansson som är ändå ”en framtidslöfte” skaffa internationell erfarenhet. 

Det blev bara 11 minuter mot Ryssland i den första matchen när ställningen var 7-2 till ryssarna. Inga minuter mot Kroatien och trots inga chanser att ta sig vidare så fick Jansson inga minuter i den sista matchen mot Bosnien heller… 

Den andra frågan som jag ställer mig är: 

Vad har landslagsledningen gjort för att kunna hålla igång killarna som finns på deras pärm som framtidsmålvakter? 

I Finland ser man Dusan Matic regelbundet åka till Finland och jobba två eller dagar åt gången med alla målvakter från herr och juniorlandslagen och på det sättet hålla killarna igång och säkerställa att dessa killar jobbar med en riktig målvaktstränare som vet vad han håller på med. 

Som vi alla vet så är målvaktstränare en lyxvara i många ligor. Även proffslag från Spanien och Portugal saknar dessa viktiga ledare i sina klubbar. 

Målvakter är en färskvara, de behöver träna ofta för att hålla sig i form så varför, om det ändå är klart för förbundskaptenen att det finns brister hos målvakterna som spelar SFL? Ingenting görs för att ändra problematiken? 

Dessa två frågor kommer jag aldrig få svar på, men de finns där och jag hoppas att de inte behöver ställas igen. Då betyder det att förändring har skett. 

Med vänlig hälsning,
/ Andrés Moncada fd keepertränare för IFK Uddevallas futsalkeepers.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*