Abbas Hassan om livet som fotbollsmålvakt i Libanon

"Det kan helt klart bli en hektisk stämning under matcherna här"

Abbas Hassan har hunnit med att fylla 34 år och både spelat i Allsvenskan, Superettan och i den Danska ligan.
Han kom till Sverige ifrån Libanon i unga år fattade tidigt tycke för målvaktspositionen då han ville bli som sin storebror som också var målvakt. Abbas utvecklades fort och det visade sig att han hade en stor talang för att stoppa bollar och värvades ifrån lilla Arvidstorps till Elfsborg som 16 åring. Sen dess tog karriären fart och om vi snabbspolar karriären framåt till idag så är Abbas fortfarande aktiv och har fotbollen som yrke idag ca 14 år senare. Idag tillhär han klubben Nejmeh i den högsta Libanesiska ligan.

Målvaktskanalen tycket det skulle vara mycket intressant att ta ett kortare snack med Abbas och se hur karriären och vardagen är i den Libanesiska ligan och om lite annat.
Här kommer en intervju vi gjorde med Abbas Hassan för får en kort tid sedan.

————-

MVK: Hej Abbas Hassan hur står det till med dig ?
ABBAS: Hej Målvaktskanalen, allt är bra med mig.

MVK: Du har varit med i många år nu och varit borta ifrån Svensk fotboll ett tag. Vart spelar du nu?
ABBAS: Jag spelar just nu i ett lag som heter Nejmeh club i Beirut. Bor här sedan 2 år tillbaka och har nyligen skrivit på 2 år till.

MVK: Spännande, Beirut berätta för oss hur livet som fotbollsmålvakt är i Libanon.
ABBAS: Allt fungerar utmärkt, såklart är det en del skillnader på att överhuvudtaget bo här jämfört med Sverige, men i det stora hela fungerar det bra.

MVK: Du är uppvuxen i Sverige och Borås(slog igenom i Elfsborg) men har dina rötter i Libanon. Har det alltid varit ett mål att få spela i Libanon?
ABBAS: Det har alltid varit ett mål att får spela och avsluta karriären i Libanon.

MVK: Vad är den största skillnaden emellan fotbollen i Skandinavien och i Liba   non?
ABBAS: Huligankulturen är helt klart annorlunda här. Det är det största skillnaden jag kan komma på direkt. Som exempel så kan vi ibland ha upp till 2000 åskådare på träningar. Matcherna har vi alltid mycket folk på och det blir ofta en hetsig stämning på läktarna.
________

MVK: Du har gjort flera landskamper för Libanon är du fortfarande ett namn för Libanons förbundskapten?
ABBAS: Ja, men jag har ibland svårt att få tid för familjen hemma i Sverige vilket leder till att jag ibland får tack nej till landslagsuppdrag. Men jag har fortfarande god kontakt med förbundskapten.

MVK: Kvalité på ligan där (vet att det är svårt att jämföra men) jämfört med ex Allsvenskan, vad är känslan?
ABBAS: Jag skulle säga att det är superettanivå, dvs lite under Allsvensk nivå.

MVK: Med tanke på att du bott i Beirut i 2 år nu, hur är det socialt med tanke på närheten till Syrien? (det är bara 37 mil emellan Libanon och Syrien) Har konflikten där påverkat din vardag, fotbollen och livet i stort?
ABBAS: Man märker inte av det alls här i Libanon.

MVK: Du är en rutinerad målvakt nu 34 år med flera säsongen i Sverige med både Elfsborg, Norrköping och Öis bland annat. Hur är 34-åriga Abbas jämfört med Abbas för 4-5 år sen?
ABBAS: Ja, det är som du beskriver det. Jag är en mycket mer rutinerad målvakt idag och jag hoppas på att jag får fortsätta vara frisk och fortsätta utvecklas och spela på ett tag till.

MVK: Hur är stilen och mentaliteten på målvaktsträningen i Libanon. Det måste vara en helt annan målvaktsskola än den vi har i Sverige? Har du några exempel du kan ge, anekdoter eller så på hur skillnaden kan vara?
ABBAS: Oftast är målvaktstränaren inte utbildad här på samma sätt som i Sverige eller andra länder. Man får ta med de erfarenheter man har sedan tidigare och ta ett större ansvar själv. Några anekdoter kommer jag inte på här på rak arm men det är stora skillnader även om grunderna är dom samma. Bollen ska fortfarande stoppas ifrån att gå i mål här också, haha.

________

MVK: Hur är ditt lag, Nejmeh Club. Är det en storklubb där i Libanon? Är intresset stort för fotbollen i landet?
ABBAS: Väldigt stort intresse här för fotbollen, Nejmeh har spelat två matchen denna säsongen och vunnit båda. Förra året kom vi tvåa i ligan och tvåa i cupen.

MVK: Jag vet att det är svårt att se in i framtiden men om 2 år när avtalet med Nijmeh Club går ut så är du 36. Tror du att du blir kvar i Libanon även senare efter karriären eller är det Sverige som är aktuellt då?
ABBAS:  Allt är aktuellt men den framtida planen är att bli målvaktstränare.

MVK: Om man går tillbaka till din uppväxt, var det alltid fotboll och målvakt du velat bli ? Hur kom det sig att du blev just keeper?
ABBAS: Jag hade min storebror som min stora idol och förebild som liten och han var målvakt så jag ville bli som honom och bli målvakt.

MVK: Vilka målvaktsförebilder har du haft/har som inspirerat ditt spel förutom din storebror?
ABBAS: Idag är det Ter Stegen som jag gillar mest och ser upp till men Kevin Stuhr Ellegaard var helt klart en förebild under min tid i Elfsborg och jag lärde mig mycket av honom.

Målvaktskanalen tackar Abbas för pratstunden och önskar honom ett fortsatt lycka till med säsongen och karriären!

SENASTE NYTT

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*