MVK summerar 2010-talet! “De var bäst”

MVK summerar 2010-talet

Ett helt decennium har gått och 2010-talet går mot sitt slut och MVK har summerat dom senaste 10 åren!
Vi har tillsammans med en gedigen målvaktsjury plockat ut dom som varit bäst under 2010-talet. En jury bestående av både aktiva Svenska elitmålvakter/fd aktiva elitmålvakter och annat sk “målvaktsfolk”. Även MVKs läsare har fått vara med och tycka. Vi har summerat allas åsikter och kommit fram till en Topp 5 lista och till en 6-10 Lista med “bubblare” som hamnar på en icke rangordnad lista.

Sammanfattning och tankar bakom listan:
Vi har helt enkelt tittat på dom allra bästa i världen. Det är såklart prestationer på allra högsta internationella nivån som har tagits med i beaktning. Nationella cup och ligatitlar/prestationer har vi värderat men främst internationella titlar/prestationer har tagits med i beaktning. Egna känslor och “smak” ifrån juryn har givetvis varit avgörande och då har följande lista tagits ut:

Nummer 5: David De Gea
Sen 2011 så har denne Spanska profil utvecklats ifrån en stortalang till en megastjärna. Handplockad av Sir Alex ifrån Atleticos fina fotbollsskola till Old Trafford där han blivit kung. Premier League vinnare säsongen 2012/2013. Uttagen i FIFAS världslag 2018 och vid flera tillfällen uttagen i årets lag i Premier League. Tog över efter Iker Casillas i det Spanska landslaget. Idag den bästa betalda målvakten i världen.

Nummer 4: Keylor Navas
Fantastisk och spektakulär i Albacete och Levante under flera år under 2010-talet men värvades något överraskande till Real Madrid till säsongen 2014. Tog över efter ikonen Iker Casillas som slussades ut av klubben men väl där i Reals mål så fullkomligt haglade framgångarna. Spansk ligatitel 2016/2017 och såklart tre raka Champions League titlar ifrån 15/16 till 17/18 !
Lägg där också till helt fantastiska insatser med Costa Rica där VM 2014 i Brasilien sticker ut mest. Den insatsen i VM lade grund till Reals beslut att värva honom. Idag mycket framgångsrik i Paris.

Nummer 3: Iker Casillas
En levande legend där insatserna och titlarna talar för sig själv. Under decenniets inledning så dominerade Casillas och hans landslag Spanien. Casillas har under 2010 talet både en VM titel och en EM titel och på det sättet som han ledde sitt lag fram i dom turneringarna imponerar än idag. Som Spaniens lagkapten så ledde han laget både på och utanför planen, en riktig ledare. VM titeln 2010 var väldigt mycket Casillas förtjänst med enormt viktiga ingripande vid flera tillfällen under turneringen, inte minst i finalen mot Holland. Fick tyvärr ett tråkigt avsked efter alla år i Real Madrid. Idag i Porto där han hunnit med att vinna ligan vid ett tillfälle. Fortfarande aktiv men kämpar sig tillbaka efter hjärtproblem.

Nummer 2: Gianluigi Buffon
Gigi den store! Älskad av dom flesta och enormt framgångsrik med sitt Juventus som i stort sett dominerat Serie-A under decenniumet. Han individuellt starka insatser i såväl landslaget och med klubblaget tar honom långt upp på denna listan. Tyvärr för hans egna del så räckte inte det riktigt ända fram i dom allra största turneringarna under 2010-talet. Väldigt nära att gå hela vägen i Champions League vid flera tillfällen. Alla minns vi väl Buffons “tokspel” på domaren under uttåget ur CL 17/18 då han tappade humöret på domaren efter att Juve varit så nära att vända mot Real som sen gick och vann hela turneringen. Buffon var även i EM final med Italien under 2012 men förlorade mot Casillas Spanien. En levande legend som idag fortfarande är aktiv som 41-åring i Juventus. Var under en kort period i Paris där han inte riktigt fick det att lyfta.

Nummer 1: Manuel Neuer
Etta på MVKs lista är den Tyska titanen Manuel Neuer. Den målvakten som tagit målvaktspositionens utveckling framåt allra mest under 2010-talet. Hans “sweeper-keeper” stil har utvecklat en hel målvaktsvärld och imponerat på alla. Varit Bayern Munchen trogen sen 2011 och där har han mer eller mindre dominerat totalt med sju ligatitlar och tre DFB pokal titlar. Internationellt så har han ett VM brons (2010), ett EM brons (2012), ett VM guld (2014) och ännu ett EM brons (2016). Som lagkapten för det Tyska landslaget dom totalt krossade allt motstånd under VM 2014 så blev han hela Tysklands kung och frågan är om vi någonsin kommer att få uppleva ett lika dominant landslag i en VM turnering i framtiden. Under en tid på 2010-talet så var Tysk fotboll och Manuel Neuer så dominerande att just den otroligt solida och fantastiska perioden tar honom högst upp på MVKs lista. Champions League titeln 12/13 väger också in starkt i värderingen för Neuers placering på denna listan.
Idag är han fortfarande Tysklands och Bayerns nummer ett men där det idag spekuleras mycket om hans framtid. MVK gratulerar Manuel Neuer till 2010-talets bästa målvakt!

Bubblare (Målvakter som varit fantastiska under 2010-talet men som inte riktigt fick plats på top 5 listan, i onumrerad ordning) :
Petr Cech, Marc André Ter Stegen, Jan Oblak, Julio Cesar.

_______________

Europamästerskap och Världsmästerskap:
VM 2010 SydAfrika : vinnare: Spanien (Iker Casillas)
EM 2012 Ukraina/Polen : vinnare: Spanien (Iker Casillas)
VM 2014 Brasilien : vinnare: Tyskland (Manuel Neuer)
EM 2016 Frankrike : vinnare: Portugal (Rui Patricio)
VM 2018 Ryssland : vinnare: Frankrike (Hugo Lloris)

Champions League:
2009/2010: Inter (Julio Cesar)
2011/2012: Chelsea (Petr Cech)
2012/2013: Bayern München (Manuel Neuer)
2013/2014: Real Madrid (Iker Casillas)
2014/2015: Barcelona (Ter-Stegen)
2015/2016: Real Madrid (Keylor Navas)
2016/2017: Real Madrid (Keylor Navas)
2017/2018: Real Madrid (Keylor Navas)
2018/2019: Liverpool (Alisson Becker)

Målvaktskanalens jury bestod utav: 
Hampus Nilsson, Stojan Lucic, John Alvbåge, Marko Atanackovic, Oscar Linnér, Johan Wahlund, RG Gloves, Uhlsport Sweden, Marcus Gerd, Frank Pettersson, Daniel Angergård, Andrés Moncada plus MVKs läsare.

Gott nytt år önskar Målvaktskanalen !

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*