Johannes Hopf tvingas sluta med fotbollen

Johannes Hopf

Johannes Hopf vaktade kassen i Hammarby under flera år men lämnade för spel i Turkiet 2015. Efter stora skadeproblem väljer nu 32-åringen att avsluta karriären.
– Det har väl varit rätt tufft att fatta det här beslutet, men samtidigt en lång process som växt fram. Jag spelade senast i Turkiet för ett och ett halvår år sedan då vi mötte Bursaspor borta med Ankargücü. Då small det till rejält och jag kunde inte fortsätta. 

– Sedan gjorde jag väl ett försök våren 2019 då det kändes bra, men sedan gjorde det för ont och nu är det inte lönt längre, säger Johannes till Expressen. 

***

Johannes Hopf spelade i Hammarby i sju år och var med om att både åka ur och ta sig tillbaka till allsvenskan med Bajen. Det blev totalt 170 matcher och 53 hållna nollor för Hammarby innan Hopf flyttade till Turkiet för spel i Ankara-laget Genclerbirligi. Där inledde Hopf starkt och var innan ett naturligt förstaval mellan stolparna men efter flytten till stadsrivalen Ankaragücu så drabbades målvakten av tuffa skadeproblem som höll Hopf borta från spel. Nu väljer 32-åringen att lägga ned karriären.

Johannes Hopf har även tre landskamper för blågult på CV:t dock utan någon speltid.

– Kul att få vara med men samtidigt surt att jag inte kom med fler gånger.

***

MVK panelen måste lyfta på hatten för skåningen Hopf som via Ystads IF och Hammarby IF tog sig till den Turkiska ligan och gjorde sig ett namn där. Det är i år 10 år sen har tog över platsen i Hammarby ifrån Rami Shaaban och har sen dess haft en lysande karriär på flera olika sätt. Att lyckas som Svensk målvakt i dom utländska ligorna är inte enkelt, något som Hopf gjorde under tiden i Turkiet.

Hopf värvades till Genclerbirligi ifrån Hammarby IF inför säsongen 2015/16. Där i Turkiet var Hopf en mycket uppskattad spelare i Genclerbirligi och var en av klubbens viktigaste spelare de åren. Han har även blivit vald till säsongens spelare av fansen i Genclerbirligi.

Under sina år i Genclerbirligi spelade han 94 av 102 ligamatcher, alla från start och höll nollan i 29 av matcherna. Säsongen 2016/17 höll han nollan 13 av 32 ligamatcher. Efter att Genclerbirligi åkte ur ligan 2018 så gick han till Ankaragücü som då var ett hårdsatsande lag.
Hopf skrev på ett guldkantat treårskontrakt som dock aldrig helt fullföljdes pga en ekonomisk tvist samt hans skada som gjorde att han bara hann med 8 matcher med klubben i ligan. Hopf bröt avtalet i Mars 2019 efter bara 8 matcher i klubben och har efter det drivit en rättslig tvist med klubben där Hopf anser sig vara lurad på pengar och Ankaragücü säger det motsatta. Hopf kräver klubben på 2 miljoner Euro i utebliven lön där Ankaragücü hävdar att dom inte är obligatoriska att betala ut dom pengarna då Hopf bara gjorde 8 matcher för klubben. Vad vi kan förstå så är den tvisten inte helt uppklarad och det återstår att se vad som händer där.

Nu då i Maj 2020 mer än ett år efter att han bröt kontraktet med Ankaragücü så tvingas han att sluta pga höftproblem. Men 10 fina år med motgångar och mycket framgångar så lyfter vi på hatten för en förebild och kämpe i målet, Johannes Hopf !

Stort lycka till med livet efter fotbollen önskar MVK.


///text: John, källor: expressen , fotbollskanalen , wikipedia ///

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*